Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Полезните свойства на касис

Касисът (Ribes nigrum) е плодно разстение. Познат е също като „черно френско грозде“. Касисовото растение е невисок храст, който достига около един метър на височина. Листата му са широки и силно нарязани. Ако стрием между пръстите си листенца от касис, те издават силна, своеобразна миризма.Цветовете на касиса са дребни и се отличават от цветовете на останалите растения със зеленикавия си цвят. Плодовете му също са дребни, почти топчести и на върха запазват остатък от цвета. Те са събрани на гроздове, по което приличат на обикновеното грозде.

Плодът е кисел или сладко-кисел и притежава същата миризма, каквато и листата.Не толкова популярен колкото боровинките, предимство е че може да бъде отглеждан в градините без да изисква много грижи. Това го пиша от опит защото в градината има няколко храста касис и няколко червено френско грозде от които приготвям сироп и сладко, дори и вино.

 

kasis 2015

Ново изследване показва, че консумацията на сок от касис подобрява когнитивните способности. Консумацията на касис стимулира мозъчната дейност. Обяснението е, че касисът съдържа антоциани, които му придават тъмния цвят.

Малките зрънца са богат източник на витамин C, който е изключително полезен и за имунната система в борбата ѝ с болести като грип, настинка и инфекции. Има благоприятен ефект и върху зрението, сърдечносъдовото здраве и др.
Плодовете на касиса съдържат високо количество флавоноиди, които са полезни за сърдечносъдовото здраве, богати са и на омега-3 мастни киселини. Благодарение на консумацията на касис, се понижават нивата на „добрия“ LDL и се увеличават тези на „лошия“ HDL холестерол в кръвта. По този начин се подобрява притока на кръв към сърцето, а рискът от сърдечен и мозъчен удар и хипертония намалява.


Касисът е богат на антиоксиданти, които предоставят на организма противоракови свойства. Сред причините за развитие на раковите заболявания са свободните радикали, които увреждат ДНК на клетките.
Антиоксидантите са ефективни в неутрализирането им, борят се и с естествените процеси на стареене.
Танините, които са естествени растителни молекули от групата на полифенолите, също могат да се намерят в касиса. Заедно с богатото съдържание и на антиоксиданти и фитонутриенти, плодът може да осигури защита срещу възпаленията в стомаха и сърдечносъдовата система.


Консумацията на касис осигурява още и витамин А, който че подпомага зрението.
Растежът на бактерии в уринарния тракт повишава риска от инфекции. В този случай касисът може да се окаже от полза, тъй като потиска растежа на бактериите. Това негово действие се дължи на антоцианите и тианините.