Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

КАСИС СУШЕН, БИО, 150g

Цена: 3.99 лв.
Kоличество:
Био Класа

КАСИС СУШЕН, БИО, 150g информация

 

По съдържание на витамин С (160 - 200 мг%) касисът отстъпва само на шипката и ракитника, а навитамин Р (1000 - 2138 мг%) – само на аронията и черната черница. Дневната доза  от витамин С, нужна за човека,  може да се набави само от 15-20 г пресни плодове касис. Важно е да се знае, че количеството ензими в тях, разрушаващи аскорбиновата киселина, е малко, което значи, че при правилно консервиране (замразяване, изсушаване, приготвяне на сокове, сиропи) витамин С се запазва. Това прави плодовете подходящи за употреба през всеки сезон. Дребните плодове са богати още и на органични киселини (1,9 - 3,7%). Преобладава лимонената киселина. От минералните соли най-големи  са количествата  на калия (290 - 320 мг%), калция (44 - 48мг%), фосфора (35 - 45 мг%), магнезия (15 -19 мг%), желязото (0,9 - 1,6 мг%). Значими са и количествата на микроелементи, като: манган, мед, цинк, бор, молибден, флуор, йод. От захарите, които са 7 - 12% общо, преобладават фруктозата и глюкозата.

Енергийната стойност на 100 г плодове е 48 кал, което прави този плод подходящ за хора, спазващи диети.

От много древни времена касисът се ползва с лечебни цели. Той е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания. Поради съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий  пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност,повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци. Установено е положителното въздействие на сока и концентрата от касис върху зрението и при диетите за отслабване. Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

Касисът познат още като черно френско грозде, е сравнително млада култура. Смята се, че произхожда от Котинт, поради английското наименование на плода - Currant, но други изследвания сочат, че произхожда от Тибет. Той представлява не висок храст и има дребни тъмно-виолетови плодове със сладко-кисел вкус.

                     

Състав

Произход: Гърция

Употреба

20-30 грама на ден. Изсушеният био касис на Био Класаможе да се консумира директно или да бъде накиснат и добавен към зърнени закуски, кисело мляко, смути, различни печива и десерти.

КАСИС СУШЕН, БИО, 150g - подобни продукти

Сушени банани 150г. Био Класа

Сушени банани 150г. Био Класа

Сушени плодове

Био Класа

4.99 лв.

Био бананов чипс, Био Класа, 150g

Био бананов чипс, Био Класа, 150g

Сушени плодове

Био Класа

3.49 лв.

Био Арония, сушена, Био Класа, 100 g

Био Арония, сушена, Био Класа, 100 g

Сушени плодове

Био Класа

3.25 лв.