Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

КАСИС СУШЕН, БИО, 150g

Цена: 3.99 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Био Класа

КАСИС СУШЕН, БИО, 150g информация

 

По съдържание на витамин С (160 - 200 мг%) касисът отстъпва само на шипката и ракитника, а навитамин Р (1000 - 2138 мг%) – само на аронията и черната черница. Дневната доза  от витамин С, нужна за човека,  може да се набави само от 15-20 г пресни плодове касис. Важно е да се знае, че количеството ензими в тях, разрушаващи аскорбиновата киселина, е малко, което значи, че при правилно консервиране (замразяване, изсушаване, приготвяне на сокове, сиропи) витамин С се запазва. Това прави плодовете подходящи за употреба през всеки сезон. Дребните плодове са богати още и на органични киселини (1,9 - 3,7%). Преобладава лимонената киселина. От минералните соли най-големи  са количествата  на калия (290 - 320 мг%), калция (44 - 48мг%), фосфора (35 - 45 мг%), магнезия (15 -19 мг%), желязото (0,9 - 1,6 мг%). Значими са и количествата на микроелементи, като: манган, мед, цинк, бор, молибден, флуор, йод. От захарите, които са 7 - 12% общо, преобладават фруктозата и глюкозата.

Енергийната стойност на 100 г плодове е 48 кал, което прави този плод подходящ за хора, спазващи диети.

От много древни времена касисът се ползва с лечебни цели. Той е особено полезен плод за страдащите от атеросклероза и хипертония, защото голямото количество на витамин Р пречи на дегенеративните процеси в капилярните стени. Консумацията на касис увеличава защитните сили на човешкия организъм и има профилактично действие против простудни и инфекциозни заболявания. Поради съдържащите се в касиса желязо, манган и мед, той е полезен при анемия. Количеството калий  пък го прави отлична храна при сърдечна и бъбречна недостатъчност,повишено кръвно налягане и особено при болестни състояния с отоци. Установено е положителното въздействие на сока и концентрата от касис върху зрението и при диетите за отслабване. Касисът се прилага и при язва на стомаха, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок.

Касисът познат още като черно френско грозде, е сравнително млада култура. Смята се, че произхожда от Котинт, поради английското наименование на плода - Currant, но други изследвания сочат, че произхожда от Тибет. Той представлява не висок храст и има дребни тъмно-виолетови плодове със сладко-кисел вкус.

                     

Състав

Произход: Гърция

Употреба

20-30 грама на ден. Изсушеният био касис на Био Класаможе да се консумира директно или да бъде накиснат и добавен към зърнени закуски, кисело мляко, смути, различни печива и десерти.