Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

10 лечебни свойства на куркумата.

Куркумата се използва в аюрведа от хилядолетия. Писмените източници показват, че тя е част от източната народна медицина още от около 500 години преди Христа. Куркумата е така обичана, защото е изключително богата на антиоксиданти, противовъзпалителни и антибактериални вещества

Оказва се, обаче, че подправката има много по-широка употреба за лечебно средство.

1. Подправката е натурален антисептичен и антибактериален компонент. С тези си качества тя се използва за дезинфекция на порязвания и рани от изгорено. Действа добре на псориазис и други възпалителни кожни състояния.

2. Учените считат,че подправката може да редуцира рисковете от детска левкемия.

3. Ако се комбинира с карфиол се счита,че куркумата може да редуцира рисковете от рак на простатата.Все повече анти-канцерогенни качества на куркумата биват откривани от експерти,включително за превенция на рак на гърдата и меланома.Някои от учените считат, че има възможност подправката и нейните съставки да предпазят от развитие на метастази и да спрат обособяването на нови кръвоносни съдове за хранене на туморите.Тестове върху лабораторни животни показват, че в бъдеще подправката може да се използва за основа на лечение на някои видове рак,включително рак на панкреаса,както и за превенция.

 4.Силните противовъзпалителни свойства на организма са от изключителна важност за здравето ни.Те помагат в борбата с чужди организми и имат роля в поправянето на щетите от тях.Без противовъзплалителни свойства, патогени като бактерии могат лесно да навредят на организма.Смята се, че хроничното възпаление има основна роля в почти всички западни болести. Това включва сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром,болестта на Алцхаймер и различни дегенеративни състояния.Следователно всичко, което може да помогне за борба с хроничното възпаление, е от потенциално значение за предотвратяването и дори лечението на тези заболявания.Оказва се, че куркуминът е силно противовъзпалителено средство. Tой е толкова мощен, че отговаря на ефективността на някои противовъзпалителни лекарства.

 5. Куркумата е натурален детоксифициращ компонент за черния дроб и изхвърля от организма токсините.

 6. Подправката може би предпазва от болест на Алцхаймер и забавя развитието на болестта като премахва амилоидната плака по тъканта на мозъка.

 7.Тестовете върху лабораторни животни сочат,че съставките на подправката може би забавят развитието на множествената склероза.

8.Използването на куркума за отслабване може да помогне да се предотврати натрупването на килограми и да се контролират нивата на кръвната захар.

За да е наистина ефективна, тя обаче трябва да се използва като част от пълна програма за отслабване, която включва здравословно хранене и упражнения.Проучвания показват, че куркумата и нейната биоактивна съставка, куркуминът, могат да помогнат да се предотврати образуването на зрели мастни клетки и да се намали честота на заболявания, свързани със затлъстяване и наднормено тегло.

 9. Куркумата се счита за натурален обезболяващ агент.

10. Подправката действа добре на храносмилателната система и може да се употребява за лечение на нарушено храносмилане и киселини.Освен това лекува раздразнения на червата,както и улцерозен колит, но ако се употребява твърде често и агресивно, може да раздразни стомаха.