Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Червено цвекло – бомба с витамини

Червено цвекло – бомба с витамини

 

Пренесено е от Средиземноморието. За храна се използват кореноплодите и листата.
Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.
Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

  • В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия.


  • Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма.
  • Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип и както вече споменахме - прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.
  • Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
  • Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.
    Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.
  • Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.
  • Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.
  • Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.
  • Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци.
  • Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.

Пигменти наречени бетацианини придавата червеният цвят на цвеклото. Тяхната структура е нестабилна на по крайни стойности на pH имайки оптимална стабилност при pH между 4 и 5. Поради тази причина червеният цвят на урината зависи от pH-то и е такава в случай че бетацианините са усвоени с непроменено pH. Въпреки, че почти всички, които консумират червено цвекло имат червено оцветяване на урината, много често то е прекалено слабо, за да се види с невъоръжено око

…………..Червеното цвекло

За консумация в кулинарията обикновенно се използва коренът на цвеклото. Той има силно червен цвят. Яде се в суров вид на салата или в прясно изцедени сокове или в комбинация на варени зеленчуци и туршия. Голяма част от търговската продукция се преработва в сварен и стелиризиран вид. В Източна Европа популярно ястие е супа от цвекло, във вид на студен борш.

Листата на цвеклото също са годни за консумация. Могат да се приготвят варени или на пара, като имат вкус и консистенция подобни на тези на спанака. Изключително богати са на антиоксиданта бета каротин.

Пигменти наречени бетацианини придавата червеният цвят на цвеклото. Тяхната структура е нестабилна на по крайни стойности на pH имайки оптимална стабилност при pH между 4 и 5. Поради тази причина червеният цвят на урината зависи от pH-то и е такава в случай че бетацианините са усвоени с непроменено pH. Въпреки, че почти всички, които консумират червено цвекло имат червено оцветяване на урината, много често то е прекалено слабо, за да се види с невъоръжено око.

Хранителна стойност в 100 гр. червено цвекло, сурово

Хранителна стойност в 100 гр. червено цвекло, сурово

Енергия

180 kJ (43 kcal)

Въглехидрати

9.56 g

Захар

6.76 g

Диетични влакна

2.8 g

Мазнини

.17 g

Протеин

1.61 g

Витамин А екв.

2 ?g (0%)

Тиамин (В1 Vit.)

.031 mg (2%)

Рибофлавин (Vit. B2)

.04 mg (3%)

Ниацин (B3 Vit.)

.334 mg (2%)

Пантотенова киселина (B5)

.155 mg (3%)

Витамин B6

.067 mg (5%)

Фолиева киселина (Vit. B9)

109 ?g (27%)

Витамин С

4.9 mg (8%)

Калций

16 mg (2%)

Желязо

.80 mg (6%)

Мазгнезий

23 mg (6%)

Фосфор

40 mg (6%)

Калий

325 mg (7%)

Цинк

.35 mg (3%)

 

За какво е полезно цвеклото

Червеното цвекло отдавна е известно със своите невероятни ползи за здравето на почти всяка част от тялото. Като повечето кореноплодни, съхранението му през зимата не е проблем. И все пак в България не е много популярно като част от ежедневното меню.

Анемия: Съдържанието на желязо в червеното цвекло регенерира и активира червените кръвни телца в доставянето на кислород в тялтото. Меда, който също се съдържа в цвеклото прави желязото по-усвоимо в организма.

Атеросклероза: Тъмночервеният сок е мощен разтворител на неорганични струпвания на калций, които причиняват втърдяване на артериите и намаляване на тяхната еластичност. Подобрява паметта при атеросклероза. Сок от цвекло – всекидневно*, 3-4 пъти на ден се приема следната смес: една чаша сок от цвекло и една чаша майски мед. Всичко се смесва добре и се пие по една супена лъжица 3-4 пъти на ден при хипертония и атеросклероза.

Кръвно налягане: Със лечебните си и лекарствени стойности ефективно нормализира кръвното налягане, понижава високото и повишава ниското кръвно налягане.

Рак: “Бетаин” – аминокиселина съдържаща се в корена на цвеклото има значителен принос в борбата с рака. Проучванията показват, че цвеклото подтиска образуването на канцерогенни съединения и защитава срещу рак на дебелото черво и стомаха.

Запек: Съдържанието на цеулоза в червеното цвекло благоприятства регулирането на чревните движения. Редовната консумация на сок от червено цвекло помага за облекчаване на хроничния запек.

Пърхот: Смесете малко оцет в малка чаша сок от цвекло. Втрийте в скалпа сместта с масажни движения и оставете за около час, след това изплакнете. Правете това всеки ден докато пърхотът отзвучи.

Забележка: Сместта мирише доста неприятно през този един час.

Детоксикация/Прочистване: Холинът от този прекрасен сок изчиства от токсини не само черния дроб, но и цялата система при злоупотреба с алкохол (при условие че потреблението на алкохол се прекрати). Премахва от тялото токсините и тежките метали. Макар и съдържанието на желязо да не е високо, то е с много добро качество, което го прави чудесна храна за прочистване на кръвта. Това го прави много ефективно при лeчението на много заболявания, причинени от токсини.

Стомашна язва: Смесете сока на цвекло със мед и така получената напитка пийте два/три пъти седмично на гладно (по-често ако тялото ви е свикнало на употребата на червено цвекло) . Той помага да се ускори процеса на оздравяване.

Заболявания на жлъчния мехур и бъбреците: В комбинация със сок от моркови имат превъзходни почистващи свойства които помагат при проблеми с тези два органа.

Подагра: Друга болест, която може да бъде значително подпомогната с пречистващата сила на червеното цвекло.-

Черен дроб и жлъчка: Пречистващите добродетели на сока от цвекло са в помощ на изцелението на чернодробна токсичност или жлъчни заболявания като жълтеница, хепатит, хранително отравяне, диария или повръщане. Комбинацията са сок от цервено цвекло с лайм (див лимон) повишава ефективността при лечението на тези заболявания.

Разширени вени: В духа на запазване на еластичността на артериите, редовната консумация на сок от червено цвекло също така помага за предотвратяване на образуването на разширени вени.

За повече информация заповядайте при нас.

HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771

работно време 6.30-23.00ч

HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50

работно време 6.30-23.00ч

Екипът на house of sport