Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Чай - еликсирът на живота

Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?


Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Специалистите са категорични, че чаят е много по-добър вариант от кафето, особено във връзка с дълголетието

След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:

  • Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
  • Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
  • Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.

Видове чай

  • Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;Черният чай се получава след специфична обработка на чаените листа. За разлика от зеления чай след сушенето листата за черен чай ферментират: те се навиват и клетките в тях се разкъсват. Това позволява сокът вътре да влезе във взаимодействие с кислорода и да започне процес на оксидация, които води до ферментация. Черният чай се отличава от зеления по начина на приготвяне, по вкуса, съдържанието на полезни вещества и въздействието на приготвената запарка. С разпространението на черния чай се заема Източноиндийската компания, като от Англия напитката се разпространява по целия свят.
  • Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
  • Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай; 
  • Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе(при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). 

Зеленият чай се различава от черния по начина на обработка на листата след брането. Зеленият чай не ферментира и затова е много деликатен и здравословен. 

Чаените листа, от които ще се произвежда зелен чай, не ферментират, а само се запарват или нагряват в метален съд. С това растителните ензими бързо губят действието си и чаят остава зелен. Намаляването на естествено съдържащите се вещества в свежото чаено листо е минимално, благодарение на което зеленият чай съдържа много дъбилни веществa и полифеноли.

  • Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.Белият чай е сред най-добрите и леки сортове в света. За производството му се берат само най-младите, неотворени пъпки, все още обвити в сребрист мъх; те се изсушават леко на слаба дневна светлина. След това пъпките се загряват за кратко, преди да се върнат отново за сушене на въздух.
 

Ориентировъчно съдържание на вещества в 1 пакет сух чаен екстракт:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Сух екстракт от чай 5.3 1.79 0 0 0.4 0 - 3.4
  • Комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на така приготвената напитка;
  • Комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
  • Комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.