Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Херпес през зимата

Отново е истинска зима и времето  става все по-студено. Именно в тези дни от годината на гости на много от нас обикновено идва неприятния херпес.  Според статистиката, ежегодно от херпес в България страдат 2 052 000 жители, като в 58% от случаите това са жени (1 190 000). Появата на херпес на устните сама по себе си не е здравословен проблем, тя индикира отслабени защитни сили на организма. От него боледуват деца и възрастни.

Устния (лабиален) херпес протича най-често като белезникави мехурчета, които бързо се разпукват и превръщат в болезнени язвички по устните, венците, езика, небцето и по вътрешната страна на бузите. Заразяването с такъв вид херпес може да стане с целувка, при използване на обща посуда, кърпи, по въздушно-капков път и др.Вирусът на херпес е в латентно състояние в организма ни през по-голямата част от времето. Появява си в моменти на спадове на имунната система. Много е важно да не се пука или разчесва, защото така се увеличава многократно опасността да се появят нови херпеси около заразеното място и периодът на активност на херпеса ще продължи по-дълго.

Необходимо е да се спазват редица предпазни мерки, поради опасността от разпространяване на инфекцията от една част на тялото към друга както и от предаване на болестта от един човек на друг. Трябва да се спазва много добра лична хигиена (старателно измиване на ръцете, да не се докосват очите и други части на тялто след докосване на херпетичните мехурчета и язвички, да не се ползват дрехите на болен от херпес човек и т.н.).

Прочети още на: http://www.puls.bg/illnes/issue_259/part_10.html

Ядем главно храни, които не са пресни, храненето е еднообразно, ограничава се постъпването на витамини и минерали в организма. През зимата циркулират и повече вируси. Нормално организмът има много вътрешни механизми да се изчиства от отпадните на обмяната вещества. Само че ние всекидневно го бомбардираме с химикали, консерванти и други непривични субстанции от околната среда.

 ЛЕЧЕНИЕТО на херпеса е местно и общо. Местното лечение по устата и половите органи е с обезболяващи мазила. При Херпес зостер са нужни по-силни обезболяващи, а следхерпетичните болки се лекуват с упойка на засегнатия нерв. Помага и акупунк-тура. Общото лечение е в укрепване на имунитета. Авторите препоръчват някои съвременни растителни лечебни средства: препарати с ехинацея, вилкакора, гинко билоба, женшен. Смята се, че приложението им е ефикасно дори при често повтарящ се херпес. Могат да се намерят не малко рецепти, които биха облекчили симптомите на херпеса. С масло, готварска сол, чесън, кисело мляко, сода и ябълков оцет обаче, са се лекували нашите баби.
Група учени доказаха, че и намазването с мед може да премахне херпеса. Целебният ефект се обяснява с антимикробните му свойства.