Фруктозата е един от най-често срещаните въглехидрати в плодовете. За разлика от глюкозата, тя не може да прониква от кръвта в клетките на тъканите, без участието на инсулина. Поради тази причина, фруктозата се препоръчва като най-добър източник на въглехидрати за болни от диабет. Част от нея попада в клетките на черния дроб, които я превръщат в универсално „гориво”. Фруктозата е по-лека от глюкозата и е способна да се превръща в мазнини. Основното й предимство е, че тя е 2,5 пъти по-сладка от глюкозата и 1,7 пъти от захарозата. Употребата й вместо захар дава възможност да се намали общия прием на въглехидрати.
Основни източници на фруктоза:
грозде – 7,7%,
ябълки – 5,5%,
круши – 5,2%,
вишня,череша – 4,5%,
диня – 4,3%,
касис – 4,2%,
малина – 3,9%,
ягода – 2,4%,
пъпеш – 2,0%.
В зеленчуците съдържанието на фруктоза не е голямо – от 0,1% в цвеклото до 1,6% в зелето. В меда – около 3,7%.
Доказано е, че фруктозата, която е значително по-сладка от захарозата, не предизвиква появата на кариес.