Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Тестове за добра стойка и гъвкавост

Един от най-достъпните начини за цялостната преценка за баланса на мускулите, стойката, гъвкавостта и ставна подвижност са тестовете. Тези тестове дават както обща така и детайлна представа за състоянието на мускулите, работата на ставите и позицията на различните части на тялото в пространството. Факторите гъвкавост, добра стойка и мускулен баланс са изключително важни за всеки едни спортист и са показателни за добре развито и хармонично тяло. Освен това добрия мускулен баланс и стойка повишават ефективността при движение и намаляват риска от травми. Благодарение на премахването на различни биомеханични проблеми като ограничен обем на движение, скованост и мускулен дисбаланс, спортистите могат да повишават своите резултати и да постигнат върхова форма. В противен случай те могат да бъдат значителна пречка и причина за различни хронични травми.

Тест за проверка на стойката с подравняване на тялото

Един от най-лесните начини за проверка на позицията на тялото и извивките на гърба е заставането с гръб към стена. В това положение петите, таза, лопатките и тила трябва да докосват стената. Това е физиологичното положение на тялото, в което то трябва да бъде и в което всички мускули са в баланс. След като заемете това положение направете няколко крачки напред и вижте дали променяте това положение или го запазвате. Ако ви е трудно да стоите изправени, това означава може да е налице проблем със стойката или да имате гръбначно изкривяване. В много от случаите гравитационните сили и по-силните флексори на тялото са причина за влошаване на позата и трудно поддържане на изправена стойка. Ако е налице такова постурално нарушение се препоръчват различни упражнения за засилване на мускулите на гърба, подобряване на стойката и походката.

Тестове за приблизителна оценка на обема на движение в основни части на тялото

Основни измервания в раменна става

Абдукция в рамото - това е термин, който отговаря на отвеждане от тялото и се използва за повдигането на ръката встрани. Обема на движение се измерва при длан обърната към тялото, като от най-долно положение ръката се повдига нагоре и се засича най-високата точка, до която може да бъде повдигната. Нормално обемът на движение е около 150 градуса. Ако тези градуси са значително по-малко се търси причината за намаляването им.

Флексия в рамото - Това е термин, с който се отбелязва придвижването на ръката напред. Измерването също се прави с изпъната ръка и длан към тялото. Започва се от най-долна позиция и ръката се повдига напред и нагоре. Нормалния обем на движение е 180 градуса.

Екстензия в рамото - Термин отбелязващ придвижването на ръката назад. Измерването се прави с изпъната ръка и длан към тялото. Ръката се придвижва от неутрално положение максимално назад.

Външна и вътрешна ротация - Това са термини показващи възможностите на ръката да се завърта по оста си. Измерва се със сгъната 90 градуса в лакътя ръка, най-често от легнало положение. Нормалния обем на външна и вътрешна ротация е 90 градуса.

Тест за скъсяване на гръдните мускули

 

Застанете с ръце изпънати напред и длани допиращи се една към друга. Започнете да отваряте ръце встрани и назад с изпънати в лакти ръце. Ако успявате да отворите ръцете до линията на тялото, то вашите гръдни мускули не са скъсени

Тест за скъсяване на задната група мускули на бедрото

 

Легнете по гръб като единия крак изпънете прав, а другия свиете в коляното. Закачете въженце на ходилото на изпънатия крак и бавно го повдигнете нагоре, без да го свивате в коляното. Използвайки въженцето за стабилизация, отбележете до колко може да повдигнете крака. Ако можете да повдигнете крака повече от 75 градуса, то задната група мускули на бедрата не са скъсени.

Тест за скъсяване на аддукторите на бедрата

 
Легнете по гръб и завържете въженце на едното ходило. Отведете крака максимално в страни, използвайки въженцето за стабилизация. Ако можете да отведете крака поне до 45-75 градуса, то вие сте добре разтегнати и нямате скъсяване на аддукторите на бедрата