Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Скачане на въже - един ефикасен начин за сваляне на килограми.

Скачане на въже един ефикасен начин за сваляне на килограми.

Пролетта чука на врата, а вие сте натрупали някои и друг излишен килограм през зимата. Чудите се как да ги свалите,не ви се ходи на фитнес, а навън е все още прекалено студено за тичане. Въжето за скачане е идеалното решение на вашия проблем.

Въжето за скачане   е идеалното решение и за тези, които през годината използват друга вид тренировка, която не включва директно аеробен компонент (например. пилатес, йога). Това предложение е много ефективен начин за провеждане на кардио тренировка от средна до висока интензивност.

 

Ползате от  скачането на  въже:                                                                        

- Подобрява баланса и кординацията

- Изгаря голям брои калории

- Увеличава мускулната сила и издражливоста

 

За начало е много важно да се избере въже с добро качество.Дръжките,а и самите въжета могат да бъдат изработени от различни материали. Има тежки и леки , а някои материали помагат за по-бързата ротация.

Тежките въжета за скачане помагат за укрепване на горната част на тялото, но тежестта трябва да е разпределена равномерно по въжето, с полеките въжета, се избягва натоварването на ставите.

 

Най-добре е да се избере въже , което ни е удобно и има лека линия. Дължината се определя като сте стъпили с двата крака на вижето, дръжките му трябва да стигат до талията ви. За начинаещи дръжките трябва да достигат до мишниците.

 

Техниката за скачане е важна за предпазване от травми

Както и при други видове упражнения правилната техника е много важна за да се избегнат наранявания и да се получи максимален ефект.

- При прескачане раменете трябва да са спокойни, а лактите малко събрани

- Би трябвало да се ограничат до минимум движенията в горната част на тялото

- Въртенето на въжето трябва да идва от китката, не от раменете

- По време на скачането коленете да са малко свити

-Скачането  се извършва от предната част на ходилото, за да не се натоварват коленете

- Стъпалата трябва да се отделят от пода, толкова колкото да премине въжето

- Не се скача високо

- Скача се на твърда подложка

- Винаги използвайте удобни обувки за да предотвратите травми

 

Загряване и разтягане, задължителна част преди тренировката

Пет десет минути са достатъчни, за да предотвратите наранявания и травми

Упражненията за загряване могат да включват рециркулация на стъпалата, коленете, раменете, леко бягане, упражнения от аеробика, тичане на място или съвсем лесно прескачане на въже. .

 

Постепенно увеличаване на интензивността

Скачането се определя със средна до висока аеробна интензивност.Разбира се започнете бавно и увеличете степента на натоварването.

 Първият ден започнете с 1-2 серии по 30 секунди до 1 минута и този режим задръжте в първата седмица, 2-3 пъти седмчно, с евентуално добавяне на още една серия. Почивките между сериите трябва да са от 45 сек до 1 минута.

Възможно е да усетите леко опъване в пръсците, в зависимост от вашия предишен фитнес статут. Постепано увеличете броя на сериите, ако не се чувствате подготвени може първите 3 4 седмици да не увеличавате натоварването.Така ще добиете по-голяма издражливост и умения.. Това е и началната степен, упражнения 3 пъти седмично по 6 минути, 2 серии с почивки до 45 секунди  между сериите.

Средната степен следва приблизително четири седмици след като сте заточнали.. За това време сте увеличили уменията , координацията, мускулната сила и издръжливост.

Време е да започнете с режим на прескачане от 10 минути в серия от 5 дни седмично, на интервали от 30-45 секунди.

Усъвършенствана степен се извършва след 4-6 седмици след средната степен,тя включва прескачане на въже от 20-30 минути 3-5 пъти седмично.

 

За повече информация и консултация,

ще се радваме да ни посетите.

HOUSE OF SPORT

Fitness & Wellness  centre

House of sport