Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Ползи и вреди от осоляването на риба и месо



Осолените месни продукти и риба се славят с дълъг срок на годност, като в същото време запазват максимално своите свойства и вкусови характеристики. Освен апетитни, което ги прави предпочитан деликатес за много хора, те носят някои негативи по отношение на здравето. Да видим "За" и "Против"...

Безспорно към плюсовете се нарежда трайността на такива продукти, която вече споменахме. Храните остават годни за консумация месеци наред. Приготвяйки супи или други ястия от тях, не е необходимо да подсолявате допълнително.

В случай, че желаете да обезсолите, потопете обработеното месо във вода или прясно мляко и нека престои така половин час.

Вредата на така приготвени месо и риба се състои в това, че солта, която съдържат, задържа влагата в организма. Затова, консумиращите често осолени храни, страдат от повишено кръвно налягане.

Такива продукти не се препоръчват на хора с проблеми на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Това се дължи на повишеното артериално налягане, за което казахме по-горе, но и на факта, че солта може да наруши усвояването на калия (а елементът е един от основните за стомаха и сърцето).

Осолените месо и риба, които се предлагат в търговската мрежа, може да доведат до обостряне на проблемите при хора с нездрав черен дроб и при онези, които са алергични. Причина за това е наличието на нитрати и други консерванти.

Не бива да се подценява и риска от заразяване с паразитни инфекции при консумацията на херинга, свинско и "морски хлебарки".