Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Подобрение на гръбната гъвкавост

Създателят на едноименния метод за рехабилитационна гимнастика Джоузеф Пилатес казва, че ако си на 30 и гръбначният ти стълб е скован, значи си стар, но ако на 60 и имаш подвижен и гъвкав гръбнак, значи си победил годините.

 

Хората са единствените живи същества на планетата, които прекарват ежедневието си на два крака, с перпендикулярен на земята гръбнак. Това предполага полагане на постоянни усилия за преодоляване на гравитационните сили. Няма да сме далеч от истината, ако кажем, че всички хронични оплаквания, свързани с гърба се дължат на земното притегляне.

Те са плод на неправилни навици, изградени с времето, чиито резултати се проявяват впоследствие, тъй като при тях няма незабавни симптоми или реакции.

 

Гъвкавостта на гърба зависи основно от извивките в структурата на гръбначния стълб. За да запазим неговата архитектура здрава за по-дълго време, е необходимо да положим известни грижи за заздравяването и правилното натоварване на тези извивки.

Когато тялото е поставено в еднообразна поза за продължителен период от време, извивките на гръбначния стълб понасят известна доза поражения, тъй като гравитацията в комбинация с неправилна стойка има склонността да скъсява междупрешленните пространства и да създава триене, което винаги е предпоставка за известни дискомфорти, отложени напред във времето.

Първата стъпка, която можем да предприемем, за да облекчим напрежението, създало се вследствие на триенето е да раздалечим отново прешлените, и най-простият и ефективен начин да го направим е като висим на лост или шведска стена с продължителност в зависимост от възможностите си. Това дава възможност на гравитацията да работи в наша полза и сама по себе си тази практика е добра предпоставка за облекчаване на някои болезнени състояния.

Прилагайте висенето винаги когато имате тази възможност, най-вече преди изпълнението на програма за огъвкавяване на гръбначния стълб.

 

-Упражнения за облекчаване болките в квадратния поясен мускул;
- Кобра (наклон назад от лицев лег);
 -Наклон назад от колянна опора;
-Усукване от седеж.


Задължително изпълнявайте програмата при загрята мускулатура. Можете да допълните с нея фитнес програма, включваща упражнения за корем, преден клек и др. В началото задържайте 10-15 секунди, като постепенно увеличавате времето до минута за всяко упражнение.

Можете да прилагате ежедневно или след стандартната ви тренировъчна сесия, но не по-малко от три пъти седмично, за да постигнете желания резултат.

След като изпълните всяко от упражненията в програмата, можете да ги повторите още веднъж, като наблюдавате внимателно дали и как се изменя обхватът на движенията и субективните ви усещания по време на изпълнението.

Препоръки

Не прилагайте при наличие на травми в гръбначния стълб. Съобразявайте се с противопоказанията, описани към всяка поза. Съблюдавайте индивидуалното си усещане за комфорт.

Препоръки

Преди да започнете изпълнението на позите, изискващи дълбока екстензия в гръбначния стълб, уверете се, че владеете добре техниката на изпълнение. Тя, заедно с основните ви познания за собствената анатомия е ключов фактор за ефектите на наклоните назад в дългосрочен план.

Маргарита Манева