Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Пектин

Пектинът представлява пречистен полизахарид, получен чрез екстракция на цитрусова или ябълкова маса. Той е важен за стабилизирането на обмяната на веществата, намалява холестерола в организма, подобрява периферното кръвообращение и перисталтиката на червата. Най-ценното му свойство е това, че е в състояние да пречисти живите организми от вредните вещества. Продуктът е натурален и ефективен, той старателно "почиства", без да оставя след себе си "замърсявания" и без да нарушава бактериологичния баланс в организма.

Много специалисти наричат пектина "санитар" на човешкото тяло, именно поради способността му да извежда от него така вредните токсини, радиоактивни елементи, йони на тежките метали и пестициди.

На практика пектинът не се усвоява от храносмилателната система. По своята същност той е разтворима целулоза. Заедно с другите продукти преминава през червата и всмуква вредните вещества и холестерол, които след това изхвърля.

Пектинът оказва умерено противовъзпалително действие върху стомашната лигавица при язви, създава оптимални условия за развитието на полезни бактерии и микроби.

Източници на пектин са ябълките, бананите, портокалите, грейпфрутите, нектарините, крушите, прасковите, фурмите, сливите, смокините.
По-малки количества има в пъпешите, ананасите, вишните, боровинките, ягодите, малините, граха.

Съдържание на пектин в някои плодове:

   - цитрусови кори - 30%;
   - ябълки - 1,5%;
   - моркови - 1,4%;
   - портокали - 1-3,5%;
   - кайсии - 1%;
   - вишни - 0,4%.