Освен че са вкусни, зеленчуците, също както и много от плодовете, могат да ни помогнат да изглеждаме добре и да запазим свежестта на кожата на лицето. Ето няколко лесни и полезни маски, които могат да почистат и тонизират лицето ни:
- от краставици – половин краставица се нарязва на тънки кръгчета, които се поставят върху предварително почистено лице за 15-20 мин. Сокът, който остава от тях се втрива в кожата с леки масажни движения. Тази маска е овлажняваща и е подходяща за суха кожа.
- от сурови картофи – нарязват се на ситно и се поставят върху лицето, след около 15 мин. се изплакват с хладка вода. Маската от картофи е витаминозна и тонизираща, връща свежестта и мекотата на повяхналата кожа.
- от магданоз – разбъркват се 2 с.л. мед, лимонов сок и пюре от листа магданоз. Трябва да се получи не много гъста каша, която се нанася върху лицето и след 15 мин. се отмива с хладка вода. Маската от магданоз има избелващо и стягащо действие. Използва се за почистване на пигментни петна и лунички.
- от зелена салата – няколко листа зелена салата се стриват на пюре. Смесват се 2 с.л. от зеленото пюре с 2 ч.л. кисело мляко, ако кожата е суха може да се прибави и 1 ч.л. зехтин. Маската се нанася върху лицето и шията, като престоява там около 20 мин. Изплаква се с хладка вода. Богатата на витамин С, белтъчини и минерални соли зелена салата подхранва и освежава кожата.
- от зрял фасул – фасула се сварява и се пасира 1 кафена чаша от него, докато е топъл. Към сместа се прибавя 1 с.л. зехтин и 1 с.л. сок от лимон. Маската се нанася на тънък пласт върху лицето и шията. Оставя се да подейства 20 мин. и се изплаква първо с топла, а после и със студена вода.