Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Маслото Гхи

Маслото гхи е краве масло, но преработено по специален начин. Вкусът и ароматът му са прекрасни-нежни и сладостни. Това масло стои  в основата на аюрведическата кухня. Според Аюрведа - най-древната индийска наука за здравето –това масло е  един от най-полезните продукти, които могат да се консумират от всички. Смята се, че то пречиства, разпалва метаболизма и изпълва съзнанието с чистота и радост от живота. Пречистено е, защото с термична обработка се изпарява водата, съдържаща се в него и се отделят белтъци Казеин. Съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма, ускорява всички стадии на храносмилането, както и метаболизма ,способстващ изчистването на тъканите от шлаките, помага и за храненето на клетките. Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно чисто, за да се лекуват стомашни проблеми.

Използвано като основа за напрата на масажни кремове, прави женската кожа гладка, свежа и кара погледа да сияе. Добре се съчетава с ароматни субстанции от същите географски ширини- канела, шафран, пачули, сандал. Деликатното масажиране на скалпа, слепоочията и „третото око” с масло гхи снема стреса, подхранва кожата и косата. Всъщност струва си да се замислим: как така всички индйци имат гъста и лъскава коса, при условие че не живеят при най-щадящите климатични условия?

Гхи е подходящо и за хора с алергия към лактоза, тъй като е пречистено от нея. Има нежен жълт цвят и много дълъг срок на годност, понеже не съдържа вода. Спомага за клетъчната регенерация, еластичността на тъкъните и кръвоносните съдове и има благотворно влияние върху целия организъм. В Индия се приготвя масло гхи, в което се запържват канелени пръчици, докато се развият и освободят напълно ароматния си потенциал.

 

Начин на приготвяне на Гхи

Използва се несолено масло, най-добре от половин или 1 кг.

Като начало се поставя на слаб огън докато се разтопи. Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета.
когато вече е течно, топлината може леко да се засили, докато заври леко и забълбука.
Маслото все още има плътен бял цвят.

Започва да се образува пяна, която трябва да се махне.

Претопяването продължава средно между 40 и 60 мин за 0.5-1 кг масло, в зависимост от качеството на маслото.

Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното - това е именно белтъка, който в последствие прецеждаме.

Пречистеното масло има кекхлибарен прозрачен цвят и лек аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и състава.

Когато знаете, че сте готови, прецеждате през марля или пластмасова цедка в чист стъклен или глинен съд, като оставяте отворен докато маслото се охлади.

След това съдът се затваря и се съхранява извън хладилник. След няколко часа маслото се втвърдява, но съвсем не като това, което се продава в магазините. Има леко гранулирана текстура и много мек, приятен вкус. По-различно от познатото ни и със сигурност много по-полезно.

Чудесно е да се носи на пикник или при пътуване, без да се страхувате, че ще се разтопи.

За повече информация заповядайте при нас.

HOUSE OF SPORT - 2, гр. Стара загора, ул. Кап. Никола Андреев 4, (Малък Железник), тел. 0887 818 771

работно време 6.30-23.00ч

HOUSE OF SPORT - 3, гр. Стара Загора, ул. Св. Патриарх Евтимий 80А, тел. 0882 59 50 50

работно време 6.30-23.00ч