Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Коя козметика е био

Тази седмица си купих от специалния щанд за био продукти в една аптека крем за ръце. На него с големи букви пише БИО. Прибрах се вкъщи и се зачетох в надписите на кутийката: „Подмладяващ крем-грижа за ръце, без парабени, с женшен и витамин А. Възпрепятства увяхването на кожата и стимулира растежа на нови клетки”. Супер! А сега да видим коя от съставките ще донесе подмладяването?

Женшенът е на 12-то място в списъка, витамин А е следващият от общо 16 съставки. По номенклатурата INCI съставките се описват в низходящ ред, което означава, че женшенът е в малко количество. Нека да видим и другите съставки. Във формулата на крема няма нито едно друго природно съединение, освен водата. Включени са 2 петролни съединения, силиконово масло и още 8 синтетични вещества. За Paraffinum liquidum в http://www.kosmetik-check.de/ и на други места пише, че запушва порите на кожата и причинява акне. Triethanolamine, Methylisothiazolinone и Diazolidinyl urea имат твърде много черни точки в списъка на опасните вещества в популярния сайт www.cosmeticdatabase.com. Причиняват алергии и контактен дерматит, действат невротоксично.

Крем без парабени, но с ужасяващ коктейл от вредни и опасни вещества! Каква е ползата? Или по-точно за кого? Отговорът е: за производителите! С опасните, но евтини синтетични съединения и маркетингови трикове те искат да яхнат модната зелена вълна и да привлекат все по-големия брой потребители, които се интересуват от собственото си здраве и това на природата.

Но има и други начини, с които могат да бъдат заблудени потребителите? Ето няколко от тях:

- Продукти, на които пише „С био бадем”, но останалите съставки съдържат опасни синтетични съединения.

- Марки, на които само малка част от продуктите са сертифицирани като био, а по-голямата част – не. Хората се доверяват повече на марки, които работят изцяло с принципите и философията за загриженост за здравето и природата. Другото не е етично. С едната ръка без химикали, с другата – пълна шепа петролни съединения.

- Европейският знак Еcolabel с цветето, който има много ниски критерии и всяка конвенционална марка може да си го позволи. Стандартите на този знак не изискват въобще включването на съставки от биологично земеделие, като същевременно е възможно включването на такива вредни вещества като полиетиленгликол, натриев лаурет и ларил сулфат, амини и други.

Какво ни дава гаранция, че купуваме истинска био и натурална козметика, ако не познаваме всичките сложни за прочитане и произнасяне имена на химически съединения?

Това е единствено знакът на контролния орган, който проверява от начало до край – от растението в полето до крайната опаковка на един козметичен продукт.

В проведено от GfK изследване в Германия през 2010 год. е установено, че 90% от потребителите на био и натурална козметика се доверяват само на марки, които носят знака на контролния орган. За декоративната козметика процентът е още по-висок – 99%.

В зараждащия се био пазар в България, най-вероятно процентът на хората, търсещи знаците за биоконтрол е все още нисък. Дали се отнася за крем за лице, шампоани, бои за коса или пасти за зъби всеки може да намери истински био продукти, ако търси знаците, зад които стоят строги критерии.

Какво e био/органик/натурална козметика?

Принципите и философията на био и натуралната козметика се изградени върху разнообразието от съществуващите в природата растения и натурални продукти, които подпомагат метаболизма, регенерирането на клетките, капилярната циркулация. Природата има всички съставки, които са необходими за хидратиране, почистване, детоксикация и подмладяване на нашата кожа. Богатството на природата за вашата красота!

В света съществуват няколко знака за био/органик и натурална козметика, придобили известност заради своите ясно определени правила и системи за контрол и сертификация.

В Германия, където се заражда производството на козметика без химикали е възприето определението Naturkosmetik – натурална козметика, в английско говорещите страни – Organic (органик), във Франция и други страни – био. Тъй като в България беше наложен терминът „био” за храните, е логично да се използва „био” и за козметиката.

Няма общоприета международна дефиниция за натурална и био козметика, както и общи европейски изисквания за био и натурална козметика. Но тъй като пазарът през последните 2-3 години се развива много бързо и обхваща все повече продукти, са разработени стандарти, признати и установени, както в отделните страни, така и на международно равнище.

Общото между различните стандарти е, че са забранени синтетични масла, мазнини, синтетични оцветители и ароматизатори. Използват се растителни суровини, включително и от биологично производство. Животинските вещества са ограничени до восъци и пчелни продукти. Не се използват силиконови масла в червилата и вредни повърхностно-активни вещества в шампоаните. Забранени са ГМО и тестването върху животни.

За да бъде истинска био, органик или натурална козметиката, тя трябва да бъде контролирана от независим орган и на опаковката да стои неговия знак. В специалното „Над 300 знака за проверка”, издание на Oekotest (www.oekotest.de) 2010, списание за теставане на различни продукти в областта на храните, козметиката, почистващите препарати, строителството, дрехите са описани всички съществуващи знаци по света, които имат отношение към означаване на продукти с претенции за екологичност и безопасност за здравето и околната среда.

BDIH

BDIH – Бедеиха (произношение на немски). Първата система за специализиран контрол и сертификация на натурална и био козметика.

http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/ и www.bdih.de.

Авторитетен строг немски стандарт, обхващащ 110 марки с над 3 800 продукта от Европа, САЩ, Нова Зеландия. Най-малко 70% от продуктите на една марка трябва да бъдат сертифицирани, преди първият продукт да получи правото да носи така търсения знак на BDIH. По този начин се изключва „сертификацията алиби” на фирми, които произвеждат едновременно „био” и не „био” козметика. Разрешените съставки са близо 690 на брой, избрани измежду повече от 20 000 съставки, използвани в козметикат. 100 % натурални съставки. Растителните суровини във всички възможни случаи са от контролирано биологично земеделие или диворастящи. Не се допускат синтетични оцветители и аромати; етоксилирани суровини (обработени с ethylene oxide); силикон, парафин и други петролни продукти; ГМО; радиоактивно облъчване. При преработката на суровините се използват естествени процеси и машини и с минимален брой манипулации. Допуска се ограничена употреба на компоненти, получени чрез хидролиза, хидрогеназа, естерификация или друг процес от естествени суровини като мазнини, масла и восъци, лецитин,монозахариди, олигозахариди и полизахариди, протеини и липопротеини. Използване на суровини чрез справедлива търговия (fair trade)

 

Новият единен международен сертификат за натурална козметика -www.natrue.org

Фирмите, които се сертифицират от NATRUE представляват 2/3 от пазара на био козметика в Европа, а от 2009 година има споразумение и с американски контролен орган за сертифициране на американския пазар. Освен вода, продуктите сертифицирани с NaTrue могат да съдържат само естествени съставки, преработени субстанции с eстествен произход или идентични с естествените съставки. Напълно приложими критерии, диференциация на продуктовите групи, пълна забрана на петролни и синтетични съеднения, ГМО. Флоралните води не се включват в калкулацията за съдържание на биологични съставки.

Сертификацията е изградена на три нива: сертифицирана натурална козметика; сертифицирана натурална козметика с биологични съставки – най-малко 70% био съставки и сертифицирана биологична козметика – най-малко 95% био съставки.

Амбицията на NaTrue е да въведе не само общи европейски стандарти за био и натурална козметика, но и да бъде световен стандарт. Вече има сключен договор с американски контролен орган, който прилага системата NaTrue.

Cosmebio (http://www.cosmebio.org). Френска професионална асоциация за екологична и био козметика.

Cosmebio възлага контрола на друга френска организация Ecocert, която работи в областта на натуралната и био козметика. Има две степени на сертификация. За Био лого – най-малко 95% от състава трябва да е от природен произход, а 95% от растителните суровини да са биологични. Като цяло делът на био съставките трябва да са най-малко 10%. За другата степен „Еко” – най-малко 50% от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

EcoCert (www.ecocert.com) е френска сертифицираща организация, която работи и в други страни по света. За степента „био” 95% от състава трябва да е от натурален произход, а 95% от растителните суровини да са биологично произведени. За втората степен „натурална” козметика, също 95 % трябва да са натурални суровини, но растенията могат да бъдат 50% от биологично земеделие. В калкулацията се включват и флоралните води. Забранени са синтетични ароматизатори, оцветители и мазнини, както и ГМО. Допускат се синтетични масла и петролни деривати до 5%.

 

USDA http://www.ams.usda.gov е държавен сертифицращ орган за контрол и сертификация на храни. Има доста критики към този стандарт http://www.cosmeticsdesign.com/Market-Trends/Why-the-US-needs-private-organic-cosmetics-standards.

Някои съставки в козметиката могат да бъдат сертифицирани от този орган, например етерични масла, екстракти итн, но специфични съставки за козметиката като емулгатори и консерванти не попадат в капацитета на контролния орган, който работи предимно за храни.  Затова в САЩ има много частни стандарти на търговците на дребно, които създават собствени правила, свързани с декларации за натуралност.

Soil Association (www.sacert.org) е сертифициращ орган във Великобритания, създаден като частна търговска компания и е в тясна връзка със Soil Association - неправителствена организация, подпомагаща развитието на биологичното земеделие във Великобритания.

 

 

 

Кои знаци Не са за истинска био козметика?

Еco control http://www.eco-control.com

Сертифицира само суровините, които са от растителен произход, но няма отношение към цялостната формула в един краен продукт.
Знакът не се отнася за истинска био и натурална козметика.

Без тестване върху животни

В момента съществуват два знака за означаване, че козметичният продукт не е тестван върху животни. Много различни организации в Европа и Северна Америка работят против тестването върху животни. Европейската комисия прие пълна забрана за това нехуманно отношение, която ще влезе в сила от 2013 година.

Веган – само от растителни суровини

В крайната формула на козметичния продукт не се съдържат съставки от животински произход, но това не означава, че няма вредни петролни и синтетични вещества.

IASCAloeконтролира само произхода на съставките от алое, но няма отношение към цялостната формула в един краен продукт. Козметичните продукти сертифицирани от този орган съдържат синтетични вещества и петролни деривати, използвани в конвенционалната козметика.

Знакът «Зелено цвете» на ЕС е доброволна маркировка за 27 различни групи продукти – сапуни и шампоани, носни кърпички, бои и лакове, хотели и къмпинги, текстил, мебели, хартии, услуги, електронни уреди.

Свързани са с избягването на особено проблематични вещества като нитромускуси и полициклични мускуси, борна киселина, борати, и перборати. Повърхностно-активните вещества трябва да са лесно разградими. Суровини от петролната химия са позволени, както и синтетични консерванти или формаледхид.  Дадени са правила за използване на вещества, вредни за водните организми. Приложими за конвенционални препарати и не може да бъде знак за био продукт. В Германия козметични продукти със знака „зелено цвете” не се предлагат на крайните потребители и могат да се намерят само в хотели заедно с другите конвенционални продукти.  Много природозащитни организации са за промяна на правилата за използване на този знак, който позволява на фирмите да прилагат маркетингови стратегии на greenwqashing. (http://en.wikipedia.org/wiki/Ecolabel).

Написано от Светла Николова