Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Кафето и неговите заместители

В днешно време кафето е най-популярната напитка - ежедневно в света се изпиват над 1 млрд. чаши кафе. Кафе се пие навсякъде - в заведения, на работното място, в движение, у дома. Приготвя се с помощта на разнообразие от кафе машини: професионални, автомати, инстантни машини за топли напитки, машини с кафе на капсули, различни видове кафе машини за дома, а често и на ръка.

 

Има много теории за влиянието на кафето върху човешкия организъм. Като цяло консумирането на кафе в умерени количества (до 3 чаши на ден) се смята за полезно. То тонизира, освежава и облекчава храносмилането. Колкото и положителни качества обаче да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, ако не и напълно да престане да се употребява, от хората, страдащи от стомашни заболявания – колити, гастрити, язви.

Кафето е мощен стимулант и има тонизиращ ефект. Това е причината, поради която го консумираме. Кафето съдържа голямо количество кофеин, който има стимулиращо действие за нашия организъм.

 

По една или друга причина, обаче ако лекарят ни посъветва да не употребяваме кафе вече не е задължително да се откажем от тази вкусна напитка.

Първо ще се сетите за безкофеиновото кафе – същият аромат и вкус, но без вредни последствия. Да, ама не! Кофеинът в него е извлечен с разтворители, някои от които опасни за здравето, например метилен хлорид. Затова, ако сте решили да се откажете от кафето, не Ви препоръчваме тази уж безобидна напитка.

За щастие обаче съществуват различни органични заместители на кафето. Едни от най-популярните, които можете да откриете в нашия Здравословен&био маркет са:

 

 

Печен смлян лимец: Лимецът е много подходяща при здравословно хранене – понася се добре от организма и е  лесно смилаем. Неговите съставки са водоразтворими и това улеснява възприемането им от организма. Подобно на течните храни те се усвояват бързо и така подпомагат формирането на клетъчната система на тялото. Със съхранената във висока концентрация слънчева енергия те:

 

v     стимулират обмяната на веществата;

v     повишават общия тонус и работоспособност на организма;

v     засилват естествените съпротивителни сили на организма и съдействат за  прочистването му от отровите;

v     активизират бъбречната дейност;

v     подобряват  кръвообръщението и храносмилането;

v     имат съдоразширяващо действие.

 

 

Идеален за направа на здравословна, натурална напитка с плътен и силен вкус. Това е подходяща алтернатива на кафето и може да се пие във всеки един момент на деня. Не съдържа стимулиращи субстанции и кофеин.

 

Печен смлян Камут: Камутът е сорт пшеница, известен от древен Египет и останал непроменен до днес. Отличава се с изключително ниското си съдържание на глутен. Може да се гарнира със зеленчуци или да се добави към варени ястия, след като предварително се свари. Подходящ за култивиране на био-кълнове. Идеален е за направа на здравословна, натурална напитка с плътен и силен вкус. Това е подходяща алтернатива на кафето и може да се пие във всеки един момент на деня. Не съдържа стимулиращи субстанции и кофеин.

 

 

Печен млян Ечемик: Органично отгледаният ечемик има високо съдържание на минерални соли и протеини, особено един, който извлича глутеновата киселина, жизнено важна за мозъчната функция, богат е на витамините В1, В2, B3, В6 и В9,съдържа още фосфор, магнезий, цинк и желязо.

 

 

Био кафе: Както всички знаем, тази ароматна напитка е много силен антиоксидант. Съдържа минерали като магнезий и хром. Смята се, че предпазва от болести като диабет от 2-ри тип и паркинсон и помага за намаляване на случаите на удар, сърдечни заболявания и ускорен сърдечен ритъм. Дори и тези твърдения да не са доказани на 100%, хората, които обичат кафе ще продължат да го консумират. Готово за директна консумация. Печено по специална екологично чиста технология, био-кафето има изключително сладък и мек вкус и е с ниско съдържание на кофеин.

 

Всички тези здравословни заместители на кафето, както и Био кафе в различни разфасовки, на зърна и мляно можете да откриете в нашия Био&здравословен магазин на ул. „Отец Паисий”47 /пресечката с ул. „Хр. Ботев”/, като за Ваше улеснение можете да ползвате и  он-лайн магазина за био продукти, в който можете да пазарувате удобно от вашият дом или офис.