Преди да посегнете към панираните сиренца и бургерите проверете дали не приемате твърде много холестерол. Холестеролът, произвеждан от черния дроб и срещащ се в някои храни, е необходим за синтеза на витамин D и някои хормони, за изграждането на клетъчни стени и за синтеза на жлъчка, която помага храносмилането на мазнините. Тялото произвежда достатъчно холестерол, така че и без външен прием ще сте добре, но избягването на холестерола е трудно понеже много хранителни продукти го съдържат.
Твърде високото съдържание на холестерол в тялото може да доведе до сериозни проблеми като сърдечни заболявания. Много фактори допринасят за високите количества холестерол, но добрата новина е, че има неща които можете да направите, за да се контролират.
Какво представлява холестеролът?
Липидите са мазнини, срещащи се навсякъде в тялото. Холестеролът е вид липид, срещащ се в храните с животински произход. Това означава, че яйцата, месото и пълномаслените млечни продукти (мляко, сирене, сладолед) съдържат холестерол, докато зеленчуците, плодовете и ядките не. Черният дроб произвежда около 1,000 милиграма холестерол на ден и вие вероятно приемате с храната между 150 и 250 милиграма.
Холестеролът не може да се движи самостоятелно в кръвта и по тази причина се свързва с определени протеини. Те го транспортират до различните части на тялото. Когато това съединяване стане, холестеролът и протеинът образуват липопротеин.
Двата най-важни вида липопротеини са тези с висока и с ниска плътност. Липопротеините с ниска плътност често се наричат `лош холестерол', докато тези с висока плътност са `добрия холестерол', понеже двата вида имат различен ефект върху тялото. Повечето холестерол в тялото е с ниска плътност. Той е видът, който най-често причинява запушване на кръвоносните съдове, пречейки на кръвта да се движи правилно.
Около една трета до една четвърта от цялото количество холестерол е добрият холестерол. Този липопротеин транспортира холестерола до черния дроб, където може да се преработи и изхвърли от тялото.
Защо хората се притесняват от високия холестерол?
Твърде високото количество холестерол в организма може да бъде опасно за здравето. Когато нивата на липопротеините с ниска плътност са високи, холестеролът се отлага на стените на артериите и формира твърдо вещество, наречено плака. С течение на времето плаката предизвиква стесняване на артериите, намалява кръвния поток и причинява заболяване, наречено атеросклероза или втвърдяване на артериите.
Когато атеросклерозата засегне коронарните артерии (кръвоносните съдове, захранващи мускулите на сърцето) се развива заболяване, което поставя човек под риск от сърдечна недостатъчност. Когато атеросклерозата засегне кръвоносните съдове на мозъка се увеличава риска от удар. Атеросклерозата може да блокира достъпа на кръв до други важни органи, включително бъбреците и червата. За това е важно обръщането на внимание на нивата на холестерола да започне още в тийнейджърска възраст. Започавйки от рано е възможно забавянето или предотвратяването на сериозни здравословни проблеми в бъдеще.
Какво причинява повишени нива на липопротеини с ниска плътност?
Някои от факторите, водещи до високи нива на холестерола са:
Наднормено тегло - наднорменото тегло се свързва с високите нива на холестерола.
Наследствеността - ако проблемите с холестерола и сърцето се предават в семейството ви, вие сте под по-голям риск.
Диетата - помните ли пословицата 'Ти си това, което ядеш'? Избягвайте храни с високо съдържание на холестерол, наситени и транс мазнини, които увеличават нивата на холестерол в организма ви, както и риска от развиване на сърдечно заболяване.
Физическата активност - Редовните тренировки увеличават количеството на добрия холестерол, което намалява шанса от развиване на сърдечно заболяване.
Възрастта - рисковете, които високите нива на холестерол увеличават стават повече с възрастта.
Какво мога да направя, за да понижа холестерола си?
Някои хора с високи нива на холестерол се нуждаят от лекарства, като част от лечението си, за да намалят количеството холестерол. Въпреки, че повечето тийнейджъри не се нуждаят от такива е важно нивата да се следят. За да проверите дали холестеролът ви е твърде висок отидете при личния си лекар, който ще установи това с кръвно изследване.
Не можете да промените гените си, но има неща, които може да се направят, за да се намали риска от сърдечно заболяване. Опитайте се да се храните с по-малко наситени мазнини, ограничете количеството на транс мазнините и ограничете холестерола. Препоръчителното количество приеман дневно с храната холестерол е по-малко от 300 милиграма. Общия прием на мазнини не трябва да надхвърля 30% от общия брой калории, а наситените мазнини не трябва да са повече от 10% от общия дневен прием на калории.Важно е да поддържате здравословно тегло и да се движите. Редовните аеробни упражнения - каране на колело, ходене и плуване - усилват сърцето ви, намаляват холестерола и подпомагат свалянето на излишните килограми. За пушещите хора, отказването от цигарите помага за намаляване риска от сърдечно заболяване.
Ето и някои практични съвети, които можете да опитате:
Организирайте диетата си така, че да приемате повече храни с ниско съдържание на холестерол: плодове, зеленчуци, повече зърнени, бобови и риба.
Намалете количеството на наситените и на транс мазнините в диетата си. Заменете ги с ненаситени киселини - например гответе със зехтин или друга подобна мазнина, вместо с масло или маргарин.
Ако ядете месо, избирайте такова с по-малко мазнини, като птиче месо без кожа. Отстранявайте всички видими мазнини преди да готвите месото и го отцедете от мазнината, в която сте го запържили.
Вместо да пържите, пробвайте други методи на готвене - на пара, задушаване, печене, варене, сотиране.
Вместо пълномаслено мляко, използвайте нискомаслено или обезмаслено, което съдържа всички хранителни вещества, без мазнините. Опитайте и нискомаслени или обезмаслени кисели млека и сирена. Крема сиренето или сметаната в рецептата можете да замените с нискомаслена суроватка или йогурт.
Използвайте маргарин без транс мазнини.
Вместо месо, опитайте боб, грах, тофу.
Вместо яйца, опитайте само белтъците или заместители на яйцата.
Използвайте течно растително олио вместо маслото или маргарина. Стойте на страна от продукти, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини.
Пропуснете печените закуски в баничарницата, понеже те се произвеждат с евтини и некачествени, а също така и нездравословни материали.
Вместо чипса, за междинни хапвания използвайте плодове, пресни зеленчуци, нискомаслени дипове, нискомаслени сладки и крекери, обикновени, несолени пуканки, желатин или нискомаслен йогурт.
Ако смятате, че сте застрашени от сърдечно заболяване, Мери Гавин съветва задължително се консултирайте с вашия лекар.