Ръжта е зърнено растение, изветно с научното си име Secale cereale, което изглежда като житото, но е по-дълго и по-тънко, а цветът му варира от жълто-кафяво до сиво-зелено. Достъпно е в цялостния си вид, натрошено, във формата на брашно или на люспи. Тъй като е трудно да се отделят пъпката и триците от ендосперма й, ръжта обикновено остава с богато количество нутриенти в сравнение с фино смляното пшенично брачно.
- Помага в борбата с килограмите. Фибрите, съдържащи се в ръжта, лесно ни дават чувството за ситост, което прави ръженият хляб наистина добър помощник за всеки, опитващ се да свали някой и друг килограм.
- Помага в предпазването на поява на камъни в жлъчния мехур. Приемането на храни, богати на неразтворими фибри, каквато е ръжта, може да помогне на жените да се предпазят от поява на камъни в жлъчния мехур. При проведено проучване се оказало, че жените, приемали по-богати на фибри храни, показват намален с 13% риск от поява на камъни.
- Ръжта и останалите пълнозърнести култури понижават риска от диабет ІІ. Ръжта, както и другите пълнозърнести култури, са богат източник на магнезий – минерал, който действа като кофактор за повече от 300 ензими, включително и тези, които участват в използването на секрецията на глюкозата и инсулина.
- Значително по-добър избор е за хората, страдащи от диабет. Научни изследвания са показали, че хората, страдащи от диабет, е по-добре да приемат ръжени хлебни изделия, отколкото пшенични.
- Фибрите, съдържащи се в ръжта, са полезни за сърдечносъдовите заболявания и за доброто състояние на червата ни
Богатата на фирби диета е добра за редуциране на риска от рак на колона, помага за понижаване нивата на холестерола и на кръвната захар при пациенти, страдащи от диабет.
- Предлага значителни сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата. Приемът на пълнозърнени храни, каквато е ръжта, поне 6 пъти седмично е особено добра идея за жените в периода след менопаузата, които имат висок холестерол, високо кръвно налягане или признаци за сърдечносъдово заболяване.
- Защитава от сърдечна недостатъчност. При проведено проучване в САЩ, където сърдечната недостатъчност е главна причина за хоспитализация при по-възрастното население, се оказва, че хората, приемали ежедневно пълнозърнеста закуска, имат с 29% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност.
- Фибрите от пълнозърнестите храни и плодовете предпазват от рак на гърдата. Установено е, че диета, богата на фибри и плодове, предлага значителна защита от рак на гърдата при жени в периода преди менопаузата. Изследвания са показали, че с приема на концентрирани на фибри храни рискът от рак на гърдата пада с 52%.
- Защитава от рак колкото /или даже повече от зеленчуците и плодовете. Отскоро се провеждат изследвания, които са свързани не със „свободната” форма на фитонутриентите и тяхната антиоксидантна сила, а с тяхната „прикрепваща се” форма, която се освобождава по време на храносмилане и след това се абсорбира. Пълнозърнестите храни имат точно такава прикрепваща се форма на фитонутриентите си и е много вероятно тя да е по-добър агент срещу риска от рак.
- Лигнаните, съдържащи се в ръжта, ни предпазват от заболявания на сърцето. Един вид фитонутриент, който е особено концентриран в пълнозърнестите храни, е лигнанът. Той ни защитава не само от рак на гърдата и от други зависими от хормоните форми на рак, но и от заболявания на сърцето.
house of sport