Витамин N, наричан още липоева или тиоктова киселина, е един от редките витамини, който обаче е много необходим за организма ни. Изолиран е от говежди черен дроб, а през 50-те години на 20 век е синтезиран химично от американски микробиолози.
Ролята на Витамин N за организма
Веществото се смята за един от най-силните естествени антиоксиданти, т.е. бори се със свободните радикали, окисляващи клетките на тялото ни, като по този начин ги разрушават. Освен това, витаминът засилва действието на останалите антиоксиданти, в което същност се състои основната му роля. С други думи, той се грижи за здравето ни по естествен начин, повишавайки защитните сили и работоспособността на организма. И това не е всичко...
Витамин N:
участва в множество биохимични процеси, например гликолиза - превръщането на захарите в енергия;
поддържа дейността на митохондриите (малки структури, намиращи се във вътрешността на всяка клетка на мускулната тъкан);
важен елемент е за регулирането обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите;
подобрява функциите на черния дроб;
повишава потреблението на кислород от клетките на главния мозък;
понижава общото ниво на холестерол в кръвта;
притежава детоксикиращо, спазмолитично и холеритично действия.
Симптоми при недостиг на витамин N
При недостиг на витамина в организма се натрупват неполезни киселини, включително пирогроздена. Това води до появата на различни неврологични разстройства:
възпаления на един нерв (неврити) или на няколко (полиневрити);
тикове и припадъци;
световъртеж;
чести простуди и вирусни инфекции.
Дневната необходимост на организма от витамин N е 0,5 мг, но при наличие на редица заболявания се назначават допълнителни дози (например: хронична умора, сърдечно-съдови заболявания, вирусни инфекции, атеросклероза, липса на концентрация, болест на Алцхаймер, хепатити, цироза и други).
Продукти, съдържащи витамин N:
- всички млечни продукти;
- говеждо месо и птици;
- черен дроб и бъбреци;
- зеле;
всички видове листни зеленчуци;
- кафяв ориз.