Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Витамин N (липоева или тиоктова киселина)

Витамин N, наричан още липоева или тиоктова киселина, е един от редките витамини, който обаче е много необходим за организма ни. Изолиран е от говежди черен дроб, а през 50-те години на 20 век е синтезиран химично от американски микробиолози.

Ролята на Витамин N за организма

Веществото се смята за един от най-силните естествени антиоксиданти, т.е. бори се със свободните радикали, окисляващи клетките на тялото ни, като по този начин ги разрушават. Освен това, витаминът засилва действието на останалите антиоксиданти, в което същност се състои основната му роля. С други думи, той се грижи за здравето ни по естествен начин, повишавайки защитните сили и работоспособността на организма. И това не е всичко...

Витамин N:


    участва в множество биохимични процеси, например гликолиза - превръщането на захарите в енергия;
    поддържа дейността на митохондриите (малки структури, намиращи се във вътрешността на всяка клетка на мускулната тъкан);
    важен елемент е за регулирането обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите;
    подобрява функциите на черния дроб;
    повишава потреблението на кислород от клетките на главния мозък;
    понижава общото ниво на холестерол в кръвта;
    притежава детоксикиращо, спазмолитично и холеритично действия.

 

Симптоми при недостиг на витамин N

При недостиг на витамина в организма се натрупват неполезни киселини, включително пирогроздена. Това води до появата на различни неврологични разстройства:

    възпаления на един нерв (неврити) или на няколко (полиневрити);
    тикове и припадъци;
    световъртеж;
    чести простуди и вирусни инфекции.

 

Дневната необходимост на организма от витамин N е 0,5 мг, но при наличие на редица заболявания се назначават допълнителни дози (например: хронична умора, сърдечно-съдови заболявания, вирусни инфекции, атеросклероза, липса на концентрация, болест на Алцхаймер, хепатити, цироза и други).

 
Продукти, съдържащи витамин N:

   - всички млечни продукти;
   - говеждо месо и птици;
   - черен дроб и бъбреци;
   - зеле;
    всички видове листни зеленчуци;
   - кафяв ориз.