Витамин В15 е бил открит за първи път през 1950 г. в черния дроб на бика от японския учен Томпям, а през 1951 се синтезира от сърцевината на кайсиева костилка от американския учен Кребс. Друго наименование - пангамова киселина. Това е подобно на витамин вещество, разтваря се добре във вода, разрушава се при въздействието на високи температури и под влиянието на светлина.
Ролята на витамин В15 за организма:
- участва в обмяната на мазнините;
- намалява нивото на холестерол в кръвта;
- участва в окислително-възстановителните процеси на организма;
- повишава използвания кислород от тъканите;
- удължава живота на клетките;
- стимулира синтеза на протеините;
- увеличава съдържанието на креатин фосфат в мускулите и на гликоген в черния дроб и мускулите;
- притежава противовъзпалителни и съдоразширяващи свойства.
Витамин В15:
- е мощен антиоксидант
- притежава антитоксични свойства
- стимулира работата на черния дроб и надбъбречните жлези
- намалява алкохолната зависимост и предотвратява махмурлука
- намалява мускулната умора и повишава работоспособността
- действа благоприятно върху сърдечната дейност
- намалява риска затлъстяване на черния дроб
- извежда токсините от организма и продуктите от разпадането на алкохола и на някои лекарства
Дневна необходимост на организма от витамина е 1-2 мг за възрастни.
Взаимодействие: ефективността на В15 се повишава при едновременен прием на с витамини А и Е.
Признаци на дефицит на витамин В15:
- повишена отпадналост
- намалена трудоспособност
- раздразнение
- нервни разтройства
- нарушена работа на жлезите
- недостатъчно снабдяване на тъканите с кислород
- сърдечни нарушения
- преждевременно стареене
Признаци на предозиране:
- главоболие
- раздразнение
- сънливост
- слабост
- тахикардия
- влошаване на сърдечната дейност
Източници на витамин В15:
- Растителни: зърнени култури, сърцевината на кайсиеви костилки, ядки, кафяв ориз, оризови трици, диня, пъпеш, тиква, бирена мая.
- Животински: черен дроб и кръв на животни.