Бета-каротин е вещество което се съдържа в растенията и бързо се превръща във витамин А. Нормалните му количества са от ключово значение за доброто зрение, силен имунитет и общотото здравословно състояние.
Той придобива пoпулярност с антиоксидантните си свойства, които предпазват клетката от увреждане. Редица проучвания доказват, че хора, които ядат много плодове и зеленчуци, които са богати на бета-каротин са с по-малък риск от рак и сърдечни заболявания.
Добри хранителни източници са морковите, сладките картофи, тиквите, спанака, зелето и плодовете като пъпеш и кайсия. Нивата на бета-каротин са най-високи в пресните плодове и зеленчуци. Замразени и консервирани сортове като цяло са по-малко. Въпреки това, все още не е доказано, че бета-каротин добавките имат същите ползи за здравето като храните.
Добавките могат да помогнат на хора със специфични здравословни проблеми.Има някои обещаващи доказателства за бета-каротин добавките,че могат да забавят хода на заболяване, като остеоартрит. Заедно с цинк и витамини С и Е, може също да спомогне за намаляване на развитието на свързани с възрастта макулна дегенерация, водеща причина за слепота при възрастните хора. Бета-каротин добавките са тествани при лечение на много други заболявания.. Примерите включват катаракта, болест на Алцхаймер, и кистозна фиброза, но при тях резултатите са неубедителни.
Въпреки, че има препоръчителна доза за Витамин А, то при бета-каротина няма уточнена такава. В различните изследвания са използвани между 15 и 180 милиграма на ден.