Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Цели и ефекти на силовата тренировка

Силата като основно качество играе значителна роля при всички видове спорт. Силовата тренировка има висока стойност и в областта на здравеопазващите и фитнес-тренировки за запазване и подобряване на общото състояние на организма, както и за повишаване на издражливостта на опорния и двигателния апарат. Многобройни изследвания подчертават огромното значение на мускулната сила за възрастните хора и потвърждават, че тя може да бъде тренирана дори при 80-90-годишните хора. За редица трениращи друга соновна цел е оформянето на телосложението; при бодибилдинга симетрията на тялото и мускулната маса са решаващи характеристики.

Профилактика, рехабилитация, повишаване на постиженията, оформяне на телосложението и психиката... Ефектите са зависими от честотата на тренировките, целите им и съобразените с тях методи, степента на нетренираност, както и от избора на упражнения и тяхното провеждане. Хора със силна мускулатура по-лесно се справят с ежедневните натоварвания, при което и рисковете от наранявания и увреждания са силно намалени. Силните мускули са предпоставка и за правилната стойка на тялото. Слабите коремни, гръбни, раменни и седалищни мускули затрудняват функциите на гръбначния стълб и често водят до слабости и дори увреждания на стойката. Не случайно болките в гърба представляват най-често срещаната ортопедична клинична картина. Гръбначния стълб е осовното слабо място на двигателния апарат. Може да се каже, че един гръбначен стълб е толкова добър или лош, колкото е държащата го мускулатура. Физиологически правилната стойка на тялото, освен всичко друго, има и голямо значение за дишането. То от своя страна е предпоставка за функционирането на всички процеси на обмен на вещeствата.

Eдна от функциите на мускулатурата е да стабилизира ставите.Силовата тренировка не само заздравява мускулатурата, обвиваща ставите, но и води до хипертрофия на ставния хрущял, което увеличава възможността за поемане на по-големи натоварвания от ставата. Силовата тренировка се отразява не само на мускулатурата, сухожилията и връзките, но и на костите. Тя има огромно значение за профилактиката и лечението на остеопорозата (заболяване на обмяната на веществата на костите, което се характеризира с намаляване масата на костите и влошаване структурата на костната тъкан). Значение има още и за инконтиненцията ("слабост на пикочния мехур"). 65% от жените над 80-годишна възраст страдат от нея. Причините се коренят в отслабването на мускулатурата на тазовото дъно и свързаното с това затруднение в механизма за затваряне на пикочния мехур.

Между 20 и 70-годишна възраст мускулната маса намалява с 30-40%. С напредването на възрастта често се забелязва и увеличаване на телесното тегло, което означава  и увеличено натоварване на двигателния апарат. Редовно провежданата силова тренировка, от една страна, възпрепятства загубата на физическа сила и в напреднала възраст. От друга страна може да се постигне значително нарастване на силата. Възможностите на мускулатурата се определят не толкова от възрастта, а от качеството и количеството на преодолените натоварвания.

За силата, както и за всички останали моторни способности, също важи, че тя може да бъде тренирана във всички възрасти и човек винаги може да започне с индивидуално съобразена програма.