Усвоиш ли веднъж приготвянето на хляб, имаш пълната свобода да експериментираш: да използваш микс от пълнозърнести брашна, да добавяш ароматни любими билки, семена, маслини, сушени домати, сирена. Приготвих това, което сега търся – средиземноморския полъх, идващ не отдалеч, а от фурната ми и достигащ чак до теб.
Продукти:
- 500 гр. пълнозърнесто брашно от лимец + допълнително за омесване
- 20 гр. прясна мая за хляб
- 1 чаена лъжица захар
- щипка сол
- 300 мл. топла вода
- 50 мл. зехтин
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 50 гр. сушени домати, нарязани на ситно
- 2-3 стръка пресен розмарин, нарязан на ситно
Маята и захарта се разтварят в малко количество топла вода. Закваската се оставя на топло място за 15-20 минути докато шупне (на повърхността се образуват балончета).
Брашното се смесва със солта. Може да се добави допълнително сол – до 1 чаена лъжица. Добавят се розмаринът, чесънът и зехтинът. Сместа се обърква с дървена лъжица. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва закваската. Добавя се по малко от водата като се замесва лепкаво тесто.
Тестото се пренася върху набрашнена повърхност и се меси докато стане гладко и престане да лепне. Поставя се в намазана със зехтин купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 40 минути или докато удвои обема си. След това време, тестото отново се премесва за 1-2 минути, връща се в купата и се оставя отново да втаса докато удвои обема си.
Фурната се загрява на 200°C.
Тестото се премесва още веднъж като в него се добавят сушените домати. Разделя се на 8 части. Всяка се оформя на топка. Подреждат се в намазана със зехтин тава, на разстояние една от друга. С остър нож на повърхността се прави кръст. Хлебчетата се покриват с кърпа и се оставят да втасат за 30 минути. Пекат се 25-30 минути докато станат златисто кафяви. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят леко.
Източник: kulinarno-joana.com