Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Травми,които могат да провалят спортната ви кариера

Всеки професионален спортист знае, че не провалите, а малките спортни травми  са тези, които могат да провалят голямата спортна кариера. За разлика от спорта през свободното време, където се тренира за здраве, в професионалния спорт се гонят върхови резултати и често се преминават здравословните граници на натоварване. Поради това, че спорта става все по-комерсиален, атракционен и изискващ от спортистите, те често преминават физическите си възможности и играят въпреки травмите. В резултат на това, често дори малки травми могат да хронифицират и да бъдат причина за забавяне или край на спортната кариера.

Навяхване на глезена

Навяхването на глезена е една от най-честите спортни травми и може да се срещне в почти всеки спорт, в който има бягане или скачане. При навяхването на глезена се засягат връзките и меките тъкани около глезена, като при по-тежките случаи може да се стигне до цялостно разкъсване на лигаменти. Най-често навяхването се получава при приземяване върху изкривен глезен или стъпване на криво. След самото навяхване има силна прерязваща болка, глезена се подува и може да има кръвонасядане. Навяхването не е тежка травма и често се пренебрегва от спортистите. Когато обаче се получават чести навяхвания се развива т.нар нестабилност на глезена. При това състояние връзките отслабват, а рискът от навяхвания се увеличава. Веднъж получила се тази нестабилност на глезена е изключително трудно да бъде коригирана, поради което навяхването на глезена не трябва да се счита за незначителна травма и да бъде пренебрегвано.

ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ

Едно от болезнените състояния преследващо много от бегачите и всички спортисти, които подлагат ходилата си на голямо натоварване, е плантарния фасциит. Той е хронична травма, която засяга фасцията на ходилото минаваща по неговата дължина и най често обхваща областта пред петата. Симптомите могат да варират, но най-характерна за плантарния фасциит е острата режеща болка при всяко стъпване.
Поради това, че проблемът настъпва постепенно във времето и болката в начало е лека, тя се пренебрегва от спортистите. В последствие, когато проблемът се задълбочи, а болката е нетърпима, вече е прекалено късно и фасциитът изисква много време, за да бъде излекуван напълно. Това може да е причина за прекъсване на тренировките за дълъг период или пропускане на важни спортни прояви, поради което превенцията на този проблем е изключително важна.

Тенис лакът

Подобно на плантарния фасциит на ходилото, латералният епикондилит (тенис лакът) също се развива в следствие от продължителни и повтарящи движения. Той обаче засяга спортистите, които в голяма натоварват ръцете си и вследствие на това се получава възпаление на сухожилие по външната част на лакътя. Този проблем, както подсказва и името, е често срещан при тенисистите, но може да засегне всеки спортист, който използва значително ръцете си. Характерно за тенис лакътя е болката в по-външната част на лакътя, която се получава при стискане на ръката и движения на китката. Ако не се обърне достатъчно внимание на проблема, той може да хронифицира и да доведе до пълна невъзможност за игра за продължителен период от време. Така веднъж получил се, тенис лакътя трудно може да бъде напълно излекуват и често се появява периодично отново.

framar.bg