Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Типове Тяло

За да откриете най-добрата за вас програма на тренировки и хранене, първо трябва да определите своя тип тяло.Всеки от описаните по-долу типове тяло поставя различни изисквания към оптималната програма на тренировки и хранене.

EKTOMOРФ
Ектоморфният тип(слабия тип) е строен,понякога съвсем слаб,с дълги ръце и крака и издължени мускули.Ектоморфите могат да ядат всичко,без да натрупват много телесна маса.При този тип обмяната на веществата протича на бързи обороти.Ако посредством бодибилдинг се стигне до увеличаване на теглото, допълнителното тегло най-вече се състои от "слаба" мускулна маса.
МЕЗОМОРФ
Мезоморфният тип(мусклестия тип) има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули.Мезоморфите бързо "реагират" на тренировите,т.е. бързо изграждат мускули.Към това се прибавя природно голяма физическа сила .Формата на тялото по природа има широк гръден кош,широк гръб и тясна талия(V-форма).
ЕНДОМОРФ
Ендоморфният тип(пълния тип) най-трудно може да постигне релефна мускулатура.Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва внимават с натрупването на мазнини .Що се касае до изграждането на маса ,този тип няма проблеми, но често натрупаната маса се състои най-вече от мазнини.

Няма човек ,който да се причислява изкючително към един или друг тип от описаните типове.
В практиката винаги срештаме комбинация от два или повече различни типове тяло, при което доминират характеристиките на единия.
Примери:

Eндо-мезоморфен тип:
има добри заложби за изграждане на мускули,но трябва да внимава,да не напълнее.
Mезо-ендоморфен тип:
преобладават добри генетични предпоставки за изграждане на мускули.Но и този тип трябва да внимава с мазнините по тялото си,но не толкова,колкото ендо-мезоморфния тип с преобладаващи ендоморфните качества.

В зависимост от това към кой тип сте се причислили ,обърнете внимание на изложената по-долу информация ако целите да постигнете оптимални резултати.

 

 

Тип Натрупване на маса Чистене на мазнини
Ектоморф 3-4 серии по 6-10 повт.
 
2-3 серии по 10-15 повт.
Мезоморф 3 серии по 6-8 повт.
 
3-4 серии по 10-15 повт.
Ендоморф 3 серии по 8-10 повт.
 
3-4 серии по 15-20 повт.


Ако клоните към ендоморф би било редно да увеличите броя на повторенията в серия както и броя на самите серии за кое да било упражнение.Като броя на сериите за едно упражнение е около 3 по 8-10 повторения във фаза на натрупване на килограми и достига до 4 серии по 15-20 повторения във фаза на изчистване.
Ако сте мезоморф то сериите за дадено упражнение са 3-4 като повторенията не бива да надхвърлят 8 във фаза на натрупване и 15 във фаза на изчистване.
За ектоморфите е важно да се отбележи, че не трябва да наблягат на броя на сериите,даже обратното тук сериите са 2-3 а повторенията надвишават 10 само през фазата на изчистване и то за сметка броя на сериите..