Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Развитие на квадрицепса

Четириглавият бедрен мускул (Musculus quadriceps femoris) е най-масивният мускул в човешкото тяло и частите му обхващат бедрата кост от всички страни. Той се разполага по предната и отчасти по страничната повърхност на бедрото. Изграден е от 4 глави, които са обособени в началото си като 4 отделни мускула:

  • Прав бедрен мускул (Musculus rectus femoris) - има най-добре оформено и самостоятелно тяло, което започва сухожилно от предно-долното хълбочно бодило. Разполага се непосредствено под кожата, по средата на предната повърхност на бедрото между страничния и вътрешния и над междинния широк мускул.
  • Широк страничен бедрен мускул(Musculus vastus lateralis)
  • Широк вътрешен бедрен мускул (Musculus vastus medialis)
  • Широк междинен бедрен мускул (Musculus vastus intermedius) - започва от предната и страничната повърхност на бедрената кост.

 

Избягването на травмите в краката е постижимо чрез балансирано трениране.Преобладаването на квадрицепса може да навреди не само добреизглеждащото тяло,но да има и др. последствия.При проведени изследвания в Exercise Science представят резултатите върху 72 състезатели по баскетбол по време на сезон.Оценена е силата на квадрицепса в началото на сезона и са посочени всички последващи контузии.Така в края на сезона учените изясняват ,че травмите в краката са изключително повече в сравнение с началото,тъй като съотношението на силата в задната група на бедрата/квадрицепс е доста нестабилизирано.За да се уравновеси и стабилизира тренирането на краката енужно към тренировъчния план да се включи упражнение за задната група на бедрата и то е разтваряне на глаутеси, а също и мъртва тяга,която трябва да се изпълнява с изпънати крака.