Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Потене по време на тренировка

Широко разпространено е сред начинаещите във фитнеса – особено тези, които искат да отслабнат - мнението, че не трябва да се пие вода.

 

Хората, които тренират от по-отдавна, са наясно колко, и защо е важно да се пие вода, но се надявам тези, които сега започват да видят тази тема и да не допускат тази грешка да подлагат тялото си на “водна диета”, защото единственото, което ще загубят като килограми по този начин е вода, която бързо ще възстановят, след като започнат отново да я пият – и нито грам мазнина.

 

Водата е важна за производството на енергия в тялото, за неговото охлаждане, за изхвърляне на остатъчните продукти и за процесите в клетките и за още куп неща. Недостатъчното количество вода в тялото води до намаляване на доставяния до работещите мускули кислород. Едно от предназначенията на водата в човешкото тяло е охлаждането.

 

Когато се тренира, в тялото се разграждат вещества и се отделя значително количество топлина, при което температурата на тялото се покачва поне с три градуса. Докато има достатъчно вода в организма, за да се осъществи потенето, температурата на тялото се поддържа в нормални граници. При нарушаване на механизма на потенето тялото може да се презагрее. И тъй като човешкото тяло не може да тренира и да използва по-малко количество вода при усилени тренировки или при по-топло време, тази вода трябва да се набавя непрекъснато.

При много интензивни тренировки тялото може да загуби 2 литра вода за един час. Ако тази вода не бъде възстановена, тялото ще се обезводни и това може да има сериозни последици.

За да се разбере ясно какво точно се случва, ще дам пример с лека кола. Когато охладителната система на колата работи правилно, излишната горещина от двигателя се отвежда в радиатора, за да се охлади от въздуха който нахлува от течението при движение… даже има и перка. Охладената вода се връща обратно, за да бъде зотоплена отново от горещината, идваща от двигателя. Ако в казанчето няма достатъчно вода, за да настъпи охлаждане, двигателя прегрява, колата спира да върви и това е.

 

Така е и с тялото - мускулите са двигателя, кожата е радиатора, а кръвоносните съдове са тръбите с вода, които свързват двигателя с радиатора. Когато охладителната система на тялото работи на нормални обороти, излишната топлина от мускулите се влива в кръвоносните съдове, където преминава в кожата. Потта, която се изпарява отвежда топлината от кръвоносните съдове. След това охладената кръв циркулира в тялото и понижава температурата му. Когато се изгуби много вода поради изпотяване, кръвния обем намалява. Това води до намаляване на кръвното налягане, което пък от своя страна намалява кръвния поток между мускулите и кожата. За да се превъзмогне това, се увеличава пулсовата честота за да циркулира по-бързо кръвта. И понеже по-малко кръв достига до кожата, загубата на топлина е намалена и тялото се прегрява.

 

Ако не се възстанови загубената вода, има опасност от дехидратиране на тялото. Когато дехидратирането е повече от 4% или 5% от телесното тегло, това се отразява със 20% до 30% по-малка ефективност на тренировката. Освен това дехидратирането може да доведе до проблеми със сърцето при хора със сърдечни смущения и диабетици. Дехидратацията се отразява и на бъбреците и затруднява тяхната работа.

 

Простичко е да се предпази тялото от това. Трябва да се пие толкова вода, колкото се губи. И не само изпотяването води до загуба на вода. При дишането също се губи вода – губи се вода всеки път, когато се издишва. Тази загуба се увеличава, когато се тренира по-усилено, защото тогава дишането е по-учетено. И така, не е достатъчно да се вземе под внимание само потенето. Не е достатъчно да се пие вода само когато човек е жаден, защото жаждата сама по себе си не е най-добрия знак за нуждите на тялото от течности. Общо казано, трябва да се пие вода преди, след и по време на тренировките. Пият се около 2 чаши вода 1 час преди тренировката, и чаша вода половин час преди тренировката.

 

По време на тренировката трябва да се изпива половин до една и повече чаши вода на всеки 15 - 20 минути. Количеството зависи от температурата на въздуха, килограмите на трениращия и от интензивността на тренировката. По принцип загубата на дори само 2% вода от тялото посредством потенето, може да доведе до дехидратация. Ранните признаци на дехидратация са виене на свят, умора, главоболие, загуба на апетит. По-напреднал стадий на дехидратация са учестен пулс, учестено дишане, размътен поглед, загуба на слух.

 

Студената вода се абсорбира по-бързо от топлата, което пък по-бързо премахва усещането за жажда и може да подведе. Напитките, съдържащи захар се усвояват почти толкова бързо, колкото водата. Тези напитки увеличават издръжливостта при по-продължителни тренировки. Ако обаче целта е да се свалят килограми, пие се само вода, защото подсладените напитки ще осигурят енергия на работещите мускули и вероятно ще възпрепятстват използването на мазнините за енергия.

При студено време потенето е по-малко, но пък за сметка на това производството на урина се увеличава, затова е важно да се пие вода както в студено, така и в топло време.

 

Източник на статията www.muskulibg.com