Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Още веднъж за добавките

„Искам да кача мускулна маса, а в този сайт има повече от 100 000 различни добавки..Не знам от къде да започна..!” Ако това Ви звучи познато – не сте единствен! Всеки ден получаваме много е-мейли, обаждания и запитвания в чата от хора, търсещи правилните добавки за тях. Първото нещо, което трябва да осъзнаете е, че добавките не са магически, те просто ще ускорят процеса на изграждане на мускулите Ви. Повечето хора започват с мулти-витамини, протеин и креатин.

Посочили сме Ви няколко типа хранителни добавки, които ще помогнат за мускулна маса, възстановяване и оформяне. За удобство сме сортирали добавките в няколко основни категории:

 

Обща информация за основните хранителни добавки за мускулна сила, релеф и издръжливост:



Аминокиселините
са структурните единици на белтъка и те са най-важният елемент за изграждането на мускулна маса. Те се делят на незаменими и заменими, като вас трябва да ви интересуват основно незаменимите, които са 8 на брой. 3 от тях са с разклонена верига (левцин, изолевцин и валин – BCAA’s) и те първи изчезват от мускулите при натоварване. Тях задължително трябва да си ги набавяте с добавките.

 

Глутаминът е най-разпространената в мускулите аминокиселина (около 60% от белтъците в мускулите ни са глутамин). Тя е заменима аминокиселина и може да се синтезира от други три незаменими. В бодибилдинга обаче, глутаминът, взет веднага след тренировка и през деня е най-добрият начин мускулите ви да се възстановят. Освен това глутаминът повишава и нивото на хормона на растежа. Лично аз препоръчвам глутаминът задължително.

 

Креатинът, макар и много нашумял, не е най-добрата добавка в света. Ако досега не сте взимал креатин той ще ви донесе добро количество маса за кратко време – от порядъка на 2-5кг за около месец. Той пълни мускулните клетки с вода и ги кара да изглеждат напомпани. За него комбинирането с алфа-липоева киселина и глюкоза е препоръчително, тъй като тези съставки разширяват максимално мускулната клетка и отварят мембраните й за оптимално напълване с хранителни вещества.

 

Класическите, основни хранителни добавки за мускулна сила, релеф и издръжливост можете да разгледате в подкатегориите на сайта.

 

Обща информация за протеините:

Както знаем, съществуват асоциации, които се занимават с изследването на хранителните стойности в храните и напитките и определят дневните нужди за хората. Те регулират етикетите и дозировките на храни и медикаменти. Най-известната такава организация е FDA (Food Drug Administration). Според FDA нужното за хората количество протеин е от 0,8 до 1 грама на килограм телесна маса. Всички данни са съобразени с диети, базирани на прием от 2 000 килокалории, но не са подходящи за спортисти, а в някои случай, дори, е спорно, че количествата са достатъчни и за нетрениращите лица.

Напоследък като "златно правило" в бодибилдинга се приема 2,2 грама протеин за 1 кг активно телесно тегло (т.е. сметя се като се премахнат мазнините). Самото число идва от 1 килограм = 2,2 паунда, понеже извън България често се ползват други мерни единици. Набавянето на по-малко количесто в съчетание с тежки тренировки може да има дори обратен ефект върху тялото ви, затова се придържайте към това правило, а колкото повече надвишите количеството, толкова повече ще растете. Не надвишавайте повече от 2,7 грама за кг активна маса, тъй като има опасност да не бъде усвоено поетото количество. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

 

Обща информация за продукти за изгаряне на мазнини:

 

Съществуват най-различни формули за чистене и подпомагане на изгарянето на мазнините.

Общоприето е тези добавки да се наричат фет-бърнъри (горящи мазнините), но всеки един продукт действа по различен начин. Основно всички фет-бърнъри съдържат Л-Карнитин - съставка, повишаваща телесната температура и спомага за горенето на мазнините. Най-силните продукти за релеф съдържат ефедрин и кофеин, които действат синергистично.

Най-доброто съчетание е термогеничен продукт, който да съдържа ефедрин, кофеин, Л-карнитин, аспирин и потискащи апетита съставки.

 

Повече за видовете добавки, тяхното приложение и дозиране може да получите в секция "Статии" в нашия сайт, можете да задавате Вашите въпроси в нашия он-лайн чат и блог, а на място в нашия комплекс, на ул. "Цар Калоян"50, нашите лъчезарни и вежливи специалисти ще Ви посрещнат с усмивка, ще Ви представят нашите продукти и услуги, ще Ви информират за най-новото при нас, ще Ви консултират и насочат при избора на най-подходящите за Вас продукти, ценови пакети и абонаментни карти, съобразени с Вашето свободно време, нужди и изисквания!