Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Най-разпространените фитнес митове

Фитнес мит 1: Бягането на пътека натоварва коленете по-малко, отколкото бягането в парка или на стадиона.


 

Бягането е чудесен начин да поддържате тялото си във форма, но този тип физическо натоварване може да се отрази негативно на вашите стави. И тъй като причината за това е тежестта на собственото ви тяло, няма никакво значение дали бягате на пътеката във фитнес залата или в парка.

 

Най-добрият начин да предпазите коленете си от травми и претоварване е да разнообразявате своята кардиотренировка като редувате пътеката с велоергометър или елиптичен тренажор.

 

Фитнес мит 2: След тренировка метаболизмът остава ускорен часове наред.


Това твърдение донякъде е вярно – метаболизмът наистина е ускорен след аеробна тренировка, но за съжаление, не толкова, колкото ни се иска. Организмът продължава да гори повече калории, дори след като тренировката вече е приключила, но количеството допълнително изгорени калории е незначително.

 

Фитнес мит 3: Плуването ви помага да отслабнете по-бързо.


Освен ако не плувате часове наред всеки ден, плуването няма да ви помогне да отслабнете. Когато плувате, водата поддържа тялото ви на повърхността и вие не тренирате толкова усилено, колкото бихте тренирали, ако разчитахте единствено на собствената си енергия, както е при бягането.

Също така не е необичайно да изпитвате по-силен глад след като излезете от водата. Плуването може да ви провокира да ядете повече от обикновено, което означава, че няма да отслабнете по-бързо.

 

Фитнес мит 4: Практикуването на йога облекчава болките в гърба.


Ако болката в гърба е мускулна, йога упражненията наистина могат да ви помогнат. Но ако болката е свързана с други проблеми (като заболяване на гръбначните прешлени) практикуването на йога няма да има положителен ефект. Не е изключено упражненията да влошат още повече състоянието и да причинят по-силна болка.

 

Ако имате болки в гърба, консултирайте се с лекар преди да се подложите на физическо натоварване!

 

Фитнес мит № 5: Ако не се потите, значи не тренирате достатъчно.


Потенето не е индикатор за ефективна тренировка, а начин, по който тялото се самоохлажда.

 

Възможно е да изгорите значително количество калории, без да сте се изпотили. Чудесен пример за това е ходенето пеш.

 

Фитнес мит 6: Ако се чувствате добре докато тренирате, значи не се претоварвате.


Една от най-сериозните грешки, които хората допускат, когато започват да тренират, или се завръщат в залата след дълга пауза, е претоварването. Причината за това е, че последиците от претоварването никога не се проявяват веднага. Дори когато са прекалили, повечето хора не изпитват никакъв дискомфорт и се чувстват добре по време на тренировка.

 

Фитнес мит 7: Фитнес уредите гарантират правилно изпълнение на упражненията.


Повечето хора погрешно смятат, че фитнес уредите автоматично поставят тялото в правилна позиция и помагат за коректното изпълнение на упражнението. Това твърдение би могло да бъде вярно само в случаите, когато уредът е регулиран спрямо вашите ръст и тегло.

Освен ако вашият треньор или фитнес инструктор, не е настроил тренажора специално за вас, най-вероятно ще допуснете точно толкова грешки, при изпълнението на упражнението, колкото бихте допуснали ако тренирате без тренажор.

 

Фитнес мит 8: Трябва да изпитвате болка, за да постигнете добър резултат.


Експертите са единодушни, че от всички митове и слухове, този е най-опасен. Съвсем нормално е да изпитвате леко напрежение и болка в мускулите след усилена и натоварена тренировка, но в никакъв случай не е нормално да ви боли, когато изпълнявате самите упражнения. В повечето случаи болката е знак, че изпълнявате упражнението грешно.

 

Ако усетите болка, докато тренирате, незабавно спрете и направете пауза. Ако болката не отмине, или се възвърне, когато отново започнете да тренирате, незабавно се консултирайте с лекар.

Източник: revita.bg