Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Кои са обичайните грешки при спортуване?

Да се спортува не е кой знае колко сложно, но много лесно се допускат грешки. Често пъти допусканите грешки са поради липсата на подходяща техника на трениране или просто поради бързане, за да се приключи с тренировката. Независимо от причината за тези грешки, те могат да доведат до контузии или в най-добрия случай до непродуктивност за вашите цели.

 

Разбира се, важно е да знаете точно какво да направите, за да бъдете здрави и да постигнете своите фитнес цели, но също така е решаващо да разберете какво не трябва да се прави. Така че обърнете внимание на следните често допускани грешки и на това как да ги избегнете. Тези съвети ще ви помогнат да се уверите, че времето ви за тренировка е ефективно и ще помогнат за предпазването ви от контузии.

 

ПРЕКАЛЕНО МНОГО,ТВЪРДЕ СКОРО. Много начинаещи се опитват да отслабнат или да натрупат маса прекалено бързо, или опитват програми с упражнения, които са твърде трудни за тяхното фитнес ниво.Уверете се, че започвате с програма, която е съобразена с вашата физика.

 

ПРАЗНИ НАДЕЖДИ. Независимо в какво различните реклами ви карат да вярвате, нереалистично е да си мислите, че може да отслабнете с 15 килограма за 30 дни или че ще имате холивудски коремни мускули, ако просто се упражнявате 10 минути на ден.Добре е да си поставяте цели, но гледайте да не са твърде крайни и разберете, че е хубаво периодично да ги преосмисляте.

 

ИЗБЯГВАНЕ СЪВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТА. Препоръчително е винаги да се консултирате с вашия лекар преди да започнете програма с упражнения. Работата с фитнес инструктор е също добра идея, така че ще можете да усвоите подходящата техника, най-новата фитнес информация и да се научите как да се предпазвате от контузии.

 

ПРЕТОВАРВАНЕ. Ако започнете да се чувствате претрупани, да пренебрегвате дневните си задължения с цел трениране, или ако започвате да се контузвате често, това може да се дължи на твърде честите тренировки. Осъзнайте важността на това да има баланс и „повече” не винаги означава „по-добре”. Помислете за намаляване честотата на вашите тренировки или интензитета на някои от тях и предвидете периодични почивки за няколко дни в седмицата.



НЕПРАВИЛНО ДИШАНЕ. Със сигурност дишането е несъзнателна функция на човешкия организъм; нещо, което по-голямата част от хората пренебрегват. Но правилното дишане по време на тренировка е много важно. Неправилното дишане може да доведе до липса на кислород и прималяване. Когато тренирате, проверявайте дишането си – да не е твърде плитко, - и се опитвайте да вдишвате през носа и да издишвате през устата.

 

ИЗБОР НА НЕПОДХОДЯЩИ ТЕЖЕСТИ. Изборът на подходяща тежест, когато се тренира за сила, е по-примамлив, отколкото звучи. Вдигане на тежести, които са твърде тежки за вас може да доведе до неправилно оформяне и най-вече до контузии. Ако използвате тежести, които са твърде леки, тренировката става неефективна. Ако е възможно, се консултирайте с фитнес инструктор , за да определите правилната тежест за вашата физика и цели. Един инструктор може също така да ви помогне да изработите план за безопасно и постепенно увеличаване на големината на тежестите.

 

ЛИПСА НА ВОДА. Пиенето на достатъчно вода дневно е важно. Когато тренирате, трябва да консумирате дори повече вода.

 Източник: fema-bg.com