Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Каква е разликата между свободните тежести и машините ?

Каква е разликата между свободните тежести и машините ?

Във всеки фитнес неминуемо има уреди за тренировка, някои от тях са пригодени за изолиране на мускулите (машините), а други са пригодени за свободни тежести. Ще поговорим малко за разликите, ползите и минусите и на двете, тъй като е важно да знаем кое да изберем според нашите цели. Трябва да знаем от кое се нуждаем и кое да избегнем.

Предимства и недостатъци на фитнес машините:

Машините могат да са добър избор, особено ако сега започвате със силовите тренировки. Всъщност, много начинаещи започват да тренират с тях, защото:

Когато тренираме на машина няма да ни трябва толкова време необходимо за заучаване на изпълнението на упражненията.

Те осигуряват опора по време на упражнението. Повечето машини помагат при тренировката, което е страхотно за хора, които се нуждаят от помощ при овладяването на нови упражнения. Те са страхотни за хора, които рехабилитират контузии или за тези, които искат да вдигат големи тежести без партньор.

Машините са строго изолиращи, т.е. когато тренирате даден мускул то тренирате него и най-вече него. Изключват се стабилизиращите мускули които иначе биха се включили, и така тренирате фокусирани със цялото си внимание върху конкретния мускул.

Разбира се машините имат своите минуси и те натежават везната в полза на свободните тежести при повечето спортуващи.

Те са ограничени. Повечето машини предлагат едно упражнение за една част от тялото, което означава, че трябва да ползвате много различни машини по време на тренировката.

Машините не позволяват тялото да работи по естествен път. Тъй като много машини работят по точно определен начин, те не позволяват натоварване на тялото чрез разнообразни движения.Ами ако в реална ситуация се окаже че трябва да направите повдигане/свиване или друг тип упражнение което вие сте заучили да правите на машина, мускулите ви ще срещнат огромна съпротива при опит да направят същото движение, тъй като вие няма да имате помощта на машината и ограничената траектория на изпълнение, ще трябва да включите, иначе неподготвените и нетренирани, стабилизиращи мускули и има голяма вероятност да се контузите.

Предимства и недостатъци на свободните тежести:

Свободните тежести са любими на повечето сериозни бодибилдъри, защото правят тренировката много по-ефективна.

Свободните тежести ще ви направят по-функционални и силни в естествения смисъл на думата. Ще имате сила която може да използвате в реални условия.

Може да тренирате специфични мускули, докато в същото време използвате и малки стабилизиращи мускули, които не са ефективни при машините. Така горите и повече калории.

Ако изпълнявате упражненията правилно и с подходяща тежест, ще подобрите общото състояние на тялото и ще го предпазите от травми и контузии.

 Основен минус на упражненията със свободни тежести е риск от контузии при неправилното изпълнение на упражнението.

Тренировките със свободни тежести изискват повече концентрация и внимание от ваша страна.

Объркване. С машините знаете точно какво упражнение правите и какви мускули натоварвате. С дъмбелите има толкова много упражнения, които може да изпълнявате, така че може да се чудите откъде да започнете.

 

Съвет: Машините не са враг. Препоръчваме да се придържате към свободните тежести в началото на своята тренировка и след това, когато стабилизиращите мускули се уморят да преминете на машини. Това ще ви позволи да продължите да натоварвате мускулите без участието на малките стабилизиращи мускули, което ще се отрази на интензитета.