Хората масово слушат за линолева киселина(CLA), въпреки че нямат представа какво прави, от където идва и колко трябва да се приема.
Обща информация за CLA
Причина за появата на това съединение са изследванията, направени от Майкъл Парис върху канцерогенния ефект на различни мазнини.
При първоначалните опити с лабораторни животни (мишки и плъхове), поставени на експериментална диета изцяло с CLA, се установило след дисекция значително увеличение на мускулната тъкан и намаляване на мазнините.
Било открито и, че прилагането на CLA в дози от 0,1-1% от дневната диета на мишките има добър антиканцерогенен ефект при тумори на млечната жлеза.
По-късно изчисленията и изследванията при хората показват, че количествата в тези рамки са много големи, а ефект се наблюдава и при приемане на много по-малки дози.
До преди 5-6 години CLA основно се намира като търговските имена "Clarinol " на Loders & Croklaan (Holland) и "Tonalin " (USA), но днес много компании произвеждат.
Рекламата днес е много интензивна и освен споменатите вече ефекти се говори и за протективни функции по отношение на рак на простатата и кожата (включително меланом).
Естествени източници на CLA
Главно се среща в някои масла, но ние го приемаме най-често чрез консумацията на говеждо и телешко месо, от краве мляко, сирене и млечни продукти от преживни животни.
Наблюдавана е правопропорционална връзка между храненето на тези животни с житни растения и на количеството на CLA в млякото, но като цяло те са в незначително количество по отношение на ефективната доза от 3.4 гр..
В организма CLA се е получила при структурна промяна на LA (linoleic acid = линолова киселина)
Ефект и доза
Значителен ефект за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната тъкан се постига с доза от 3-4 гр. (в зависимост от телесното тегло) CLA на ден в продължение на 3-4 месеца, като естествено трябва да се комбинира с диета и физически натоварвания .
Някои автори споменават и по-малки количества, но при продължителен прием. Използването на CLA при отслабване се прави с цел да се намалят някои странични ефекти като депресия, раздразнителност, кожни проблеми, загуба на коса и др.
Спорове и дискусии за CLA
В годините на изследване за въздействието на CLA е имало редица спорове. Най-значимият обаче е бил по отношение на CLA изомери t-10, c-12.
Въпросът е как ще се елиминират от човешкия организъм, тъй като се смята, че е са типичени за него.