Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Храни богати на желязо

 При недостиг на желязо трябва да се приемат храни, богати на протеин. Желязото е един от най-важните елементи за правилното функциониране на човешкия организъм. Необходимата дневна доза е около 10-12 милиграма, а в определени случаи тя нараства и до 20 мг. За нивата на желязо в организма особено трябва да внимават децата, тийнейджърите по време на интензивния растеж, жените в детеродна възраст, активните спортисти, хората със склонност към желязодефицитна анемия, както и страдащите от чревни разстройства. Смята се, че децата, подрастващите,  бременните жени и кърмачките не трябва да падат под 18 мг желязо на ден.

Сред най-добрите източници на желязо е месото. То обаче трябва да се консумира заедно с плодове, съдържащи витамин С, за да се усвои желязото по-добре. В никакъв случай не бива да се яде в комбинация с пълнозърнести храни, тъй като те пречат на приема на ценния елемент.

Сами по себе си обаче овесените ядки също са богат източник на желязо – 12%, но трябва да се консумират самостоятелно.

Популярни храни източник на желязо са спанакът и копривата, която съдържа около 3,9 мг от ценния елемент. Затова копривата се препоръчва след тежки операции, при изтощение и анемия.

В най-големи количества желязо се съдържа в яйцата, лаврака, боба, граха, черния дроб, мидите, лещата, бадеми, орехи, фъстъци, натурален шоколад, сушени сливи и сушени кайсии, тиквени семки, телешко месо, тофу.

При тофуто обаче има една особеност – то не бива да се съчетава с млечни продукти, тъй като в подобан комбинация желязото не се усвоява.

Всички тези храни са най-известният източник на желязо, но има далеч по-богати на ценния елемент хранителни продукти, които не са толкова популярни.

Най-много желязо се съдържа в сушената мащерка – 123,6 милиграма на 100 грама. Голямо е количеството желязо и в сушения босилек, сушената мента, майорана и кимион (но не смлян), овесената каша, сушения и стрит копър, пълнозърнестия ориз, куркумата, дафиновия лист.

Източник: интернет