Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Хранителен режим при бременност

Най-добрия хранителен режим при бременност е ключа към здравословното развитие на Вашето бебе. Противно на всеобщото мнение: яж за двама, когато си бременна, през бременността имате нужда само от 300 калории повече, за да поддържате един здравословен хранителен режим.
Навярно ще Ви е трудно да устоите на един добре балансиран хранителен първи триместър, като се имат предвид трудностите с повръщане, гадене, виене на свят. Но това не бива да Ви разубеди, че трябва да се храните здравословно.
За да се избегне дефицита на каквито и да е минерали и витамини и да не се налага приема на такива под форма на таблетки, следвайте хранителната пирамида и порциите. Това ще Ви гарантира задоволяването нуждите на организма Ви и този на бебето през бременността.

Режим на хранене при бременност:
Ключа към здравословно хранене е в разнообразието на храната. Това е един пример за типа храни и порциите, които се препоръчва да поемате:

2-4 порции плодове

4 порции зеленчуци

2-3 порции млечни продукти, кисело мляко, прясно мляко, сирене

2-4 порции протеини – риба, пиле, яйца, ядки, бобени растения

6-11 порции от пълнозърнести храни и хляб

поне 8 чаши вода, течности

 

Избягвайте:

Сладки неща и мазни храни, тлъсти храни

Прекомерната консумация на сол

Подправките и лютото

Кофеина

Алкохола

 

Избора на храна:

Избирайте храни съдържащи фибри: житни и зърнени, спагети, пълнозърнест хляб, ориз, зеленчуци и плодове.
Консумирайте храни богати на калции. Дневните нужди на организма от калций са 1000-1300 mg.
Храни богати на желязо. Препоръчителната дневна доза е 27 мг. и това може да се набави, чрез поемането на 3 порции от подходяща храна.
Поемайте поне една доза храна, богата на витамин С. Това може да бъде портокал, зелени чушки, ягоди, грейпфрут, папая, пъпеш, карфиол, брокули, домати или брюкселско зеле. Дневната доза витамин С е около 70 мг.
Поемайте поне една храна, богата на фолиева киселина, като бобени култури, соя, леблебия. Зелено листните зеленчуци са също добър източник. Минималната доза фолиева киселина е 0,4 мг. Недостига на фолиева киселина може да доведе до дефекти в нервната система на бебето.
Храни богати на витамин А. Но внимавайте, не поемайте твърде много от този витамин – може да доведе до малформации на плода. Добър източник на витамин А са сладките картофи, моркови, плодови сокове, спанак, зелени зеленчуци, пъпеш и кайсии.

В допълнение на това, трябва да си набавите нужните витамини и минерали. Ако се храните пълноценно, няма да има нужда да поемате допълнителни витамини и минерали на таблетки.
Поддържайте най-правилния хранителен режим и се наслаждавайте на Вашата бременност.
Следвайки този хранителен режим е жизнено важно за една здравословна бременност. Ако искате здраво бебе, уверете се че поемате достатъчно количество от подходящи храни през всичките 9 месеца.

Източник: интернет