Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

ФРУКТОЗАТА - тихият убиец

Учени от Университета на Колорадо откриха, че яденето на готови закуски, съдържащи голямо количество фруктоза, рискуват да получат високо кръвно налягане.


Фруктозата се съдържа в много хранителни продукти, включително хляб, зърнени закуски, кейкове, сладкиши и безалкохолни напитки.

Учените установили, че две и половина напитки с високо съдържание на фруктоза дневно могат да увеличат риска от хипертония с почти 90%.

Изследването е едно от първите, които откриват голяма зависимост между фруктозата и хипертонията, често наричана "тих убиец". Тя може да доведе до инфаркт на миокарда, инсулт, сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания. Въпреки че затлъстяването е известен фактор на високо кръвно налягане, досега експертите смятаха, че солта е единствената съставка, която пряко води към хипертония.

Консумацията на фруктоза е пораснала с 30% през последните две десетилетия и с 400% в сравнение с миналия век.

Фруктозата е проста захар, която се съдържа в плодовете и други части на растенията, както и в меда. Тя е много по-сладка от сукрозата (захароза), която е под формата на тръстикова захар.

Доскоро фруктозата се смяташе за "здравословен" вариант на тръстиковата захар и се препоръчваше на някои диабетици. В много случаи обаче фруктозата се добавя към друга захар, т.н. глюкоза, за да се създаде евтиният подсладител за храни, наречен високофруктозен сироп от царевица. Той се съдържа в готовите храни, зърнените закуски, безалкохолните напитки, сладоледи и някои кисели млека.

Фруктозата в пресните плодове не се смята за опасна, защото антиоксидантите и други съединения блокират вредните й ефекти.

Смятата се,  че са нужни допълнителни изследвания, за да се види дали диетите с ниско съдържание на фруктоза могат да нормализират кръвното налягане и да предотвратят поява на хипертония.
Източик: obshtestvo.net