Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Тайната на аминокиселините

 

Аминокиселините са ключът към изграждане на по добра физика.

 

Когато приемате протеин вие приемате аминокиселини, истинските градивни елементи на протеина, от който се нуждаят всички процеси в организма и най вече изграждането на мускулната маса. Минималният прием на протеин е 2,2 грама на килограм телесно тегло всеки ден. Най добре е това да става от различни източници, тъй като всеки тип протеин има различен аминокиселинен профил. Например яйцата са богати на аланин и метионин, суроватъчния протеин - на триптофан и треонин. Като ядем разнообразна храна, ще покрием основните нужди от тези 20 аминокиселини необходими за растежа и за физиологичните процеси.

 

На първо място трябва да консумираме достатъчно протеини, но наред с това трябва да вземаме допълнително и аминокиселини. Организмът може по добре да използва точно определени аминокиселини, които да работят ефективно за постигане на определени цели. Всяка аминокиселина има свои, неповторими качества. Едни са по добри за изграждане на мускулна маса, други подобряват храносмилането и възстановяването. Има аминокиселини, помагащи за изгаряне на мазнините, които стимулират метаболизма и други, които подобряват кръвоснабдяването на мускулите и повишават обема им. За да решим кои аминокиселини да вземем, трябва да сме на ясно какви цели преследваме, затова трябва да се запознаем какво прави всяка аминокиселина, как го прави и какъв да е нейния прием в хранителната ни стратегия. Отделно самите комбинации от аминокиселини са важни, които могат да се направят за постигане на определени цели.

 

АРГИНИН - напомпва мускулите

Аргининът увеличава кръвоснабдяването, което подпомага растежа,както с ефекта от напомпването, така и с повишения транспорт на хранителни съставки и хормони до мускулите. Изследванията са показали, че аргининът е особено полезен за хората, които имат повишено кръвно налягане или инсулинова резистентност. Съвършено нови изследвания показват, че аргинина може да бъде особено ефективен за повишаване на силата. Той е основна съставка на много продукти с азотен оксид (NO), така популярни напоследък на пазара.

В организма аргинина произвежда азотен оксид, една мултифункционална молекула, която разширява кръвоносните съдове. Азотния оксид участва в проводимостта на нервните импулси и подобрява мускулния растеж. Повишава продукцията на инсулина от панкреаса и на хормона на растежа от хипофизата.

Дозата е 3-5 грама аргинин под формата на Л-Аргинин, 2-3 пъти дневно на празен стомах. Вземете едната доза 30-60 минути преди тренировка.

 

АМИНОКИСЕЛИНИ С РАЗКЛОНЕНА ВЕРИГА - BCAA

 (Левцин, Изолевцин, Валин)

Трите верижно разклонени аминокиселини, са най важните аминокиселини в производството, поддържането и възстановяването на мускулната тъкан. Те участват в пестеливото изразходване на мускулния гликоген, с което намаляват мускулното разграждане, стимулират намаляването на телесните мазнини, предпазват от умора по време на тренировките и поддържат имунната система. Трите аминокиселини взаимно подкрепят дейността си, затова трябва да се вземат заедно. Все пак най важната аминокиселина изглежда е Левцина, защото тя действа като запалване, от което стартира процеса на мускулното изграждане. Другите две са изграждащи блокчета, които се намесват, когато процеса вече е стартирал. Най важният им прием е преди и след тренировка, като може да се вземе една доза сутрин преди закуска.

 

КАРНИТИН - Изгаря мазнините

Карнитинът е добре познат с ролята му в мастната обмяна, като защитава мускулите от разграждане, подобрява психиката и даже покачва нивото на тестостерона и стимулира действието му вътре в мускулната клетка.

Карнитинът не еистинска аминокиселина. Съставен е от аминокиселините лизин и метионин и витамините C, B и В6 плюс желязо. Важен е за организма при използването на мазнините за гориво, както и в процеса на вкарване на мазнините в митохондриите. Смята се, че подобрява кръвния поток в работещите мускули, доставяйки повече килород, с което се предпазва мускула от умора и увреждане.

Дневната доза на Л-Карнитин или ацетил Л-Карнитин е 2-4 грама разделен на 2-3 приема на гладен стомах, в комбинация с пируват, като тялото трябва да се атакува за 20-25 дни и след насищането му следва период за почивка на рецепторите.

 

КАРНОЗИН - За сила и издръжливост

Карнозинът ефективно подобрява мускулната сила и издръжливост. Като добавка увеличава обема на мускулите и е добър антиоксидант, стимулира растежа на мускулите и ги защитава от увреждане.Той е комбинация от две аминокиселини - хистидин и бета-аланин-Л-хистидин. Явява се като буфер на млечната киселина, която се образува по време на мускулната дейност, с което се повишава мускулната сила и издръжливост. Помага за повишаване обема на мускулите и има качества на антиоксидант - свързва свободните радикали, които могат да увредят мускулната клетка. Дозировката е 1 - 1,5 грама два пъти на ден. Добре е да се взема карнозин заедно с таурин и глутамин като добавка към креатина.

 

ГЛУТАМИН - Изключително полезен

Глутаминът допринася за възстановяването, подпомага храносмилането, повишава мускулния растеж, стимулира имунните функции и притежава още редица полезни качества. Повишава нивото на хормона на растежа, помага на паметта и концентрацията и може даже да намали апетита към сладки неща.

Глутаминът се намира в голямо количество в кръвта. Пази мускулната тъкан от разграждане и помага на мускулните клетки да складират повече гликоген. Помага за производството на бикарбонатите - мощен буфер предотвратяващ мускулната унора.

Вземат се 5-10 грама два до четири пъти дневно на празен стомах. Добро време за прием е след събуждане сутрин, преди и след тренировка и преди лягане.

 

ТАУРИН - Подобрява способността на мускулите за контракция. Понеже това се отнася до скелетната и сърдечната мускулатура, в резултат се повишават както силата, така и издръжливостта. Подобрява мускулния растеж и пази мускулите от разграждане.

Дневната доза е 2-6 грама разделена на два приема. Най доброто време е преди и след тренировка. Една добра стратегия за растеж и сила е да се взема таурин, карнозин и глутамин като добавка към креатина.

Екип HOUSE OF SPORT