Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Сайтан и Темпе

Сайтан и Темпе – храни, доскоро непознати за българските любители на вегетарианската кухня, намират все повече почитатели.

 

Темпето (на англ.: “tempeh”) води началото си от Югоизточна Азия, особено популярно в Индонезия. То се приготвя от сварени соеви зърна и фермента ризоспорус молд. Суровото темпе представлява соеви зърна в компактна бяла маса, и ухаен аромат.

 

Въпреки, че и тофуто се приготвя също от соя, вкусът му няма нищо общо с този на темпето.

 

Поради нисък процент на мазнини и с високо съдържание на протеини, по света много вегетарианци и вегани добавят темпето в своето седмично хранене. То е смятано за много хранително главно заради съдържанието на  множество основни аминокиселини, изофлавин и сапунини. По-популярните здравословни ефекти на изофлавина са: заздравяване на костите, намаляване симптомите при менопауза, намаляване риска от коронарни болести на сърцето.

 

В 100 гр. темпе обикновено се съдържат около 18.2 гр. протеин и 10% от препоръчителния прием на калций и желязо.

 

Сайтанът (на англ.: “seitan”) е храна от пшеничен глутен. Той се приготвя като от тестото, направено от брашно и вода, се отмие нишестето, за да остане само глутенът.

 

Името сайтан идва от поддръжниците на макробиотичното хранене, които популяризират тази глутенова храна на Запад. Произходът на сайтана се свързва с Китай. Една история приписва създаването на сайтана на готвачи на китайския император, които искали да направят храна, наподобяваща на вид и вкус месо, за вегетарианската седмица на императора.

 

Приготвен, сейтанът наистина малко наподобява месо, но за разлика от него не е отнеман живот за добиването му, не съдържа токсини и не замърсява физическото ни и душевно здраве.

от ecovege.org