Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Рецепти с покълнали семена

Закуска


*Поставете 1-2 супени лъжици сушени плодове(стафиди, смокини), 1 супена лъжица ядки (бадеми, лешници, орехи) и 1 супена лъжица овесени ядки, залети с вода за една нощ. На сутринта прибавете една супена лъжица покълнало жито, настъргана ябълка и по желание половин чаена лъжичка мед. Получава се силна хранителна закуска, от която не се дебелее и не ни се приспива, а напротив - до обяд се чувстваме заредени със сила и енергия. Редовната употреба на такава храна ни осигурява добър внос на всички микро - и макроелементи, от които се нуждаем и необходимите витамини и ензими. Тази рецепта може да се използува и за десерт в по-тържествени случаи.



*1 супена лъжица смлени покълнали пшенични семена и 1 чаена лъжичка мед се заливат с чаша кисело мляко. Това е пълноценна закуска, както за деца така и за възрастни хора.



Обяд


*Сурова салата от 2 каф. чашки покълнало жито, 1 каф. чашка ситно нарязан лук, 1/2 връзка нарязан магданоз, 1/2 връзка нарязан джоджен, 1/2 връзка нарязани листа от целина и една нарязана червена пиперка. Добавя се малко сол, олио и лимонов сок. За някои това може да играе роля и на пълноценен обяд.

*Смляно покълнало жито може да се добави на всякаква салата от листни зеленчуци или настъргани корени и особено там, където е подходяща и добавката от 1-2 супени лъжици кисело мляко.

*Добавка от смляно покълнало жито може да се направи към сместа за кюфтенца от соя или някой друг вид постни кюфтенца или сърмички. Това дава много специфичен приятен вкус и въпреки топлинната обработка много биологично активни вещества се запазват.

*Смляно покълнало жито може да участва и в приготвянето на соев пастет заедно с предварително накиснатата, сварена и двукратно смляна соя и подправки от лук, чесън, олио, сол, лимонов сок и малко вода.


Десерти


Покълналото жито по-ситно или по-едро смляно може да присъства като богата хранителна добавка към всички видове тестени десерти-кексове, рула, питки, и други сладкиши. То им придава вкус подобен на орехите и много полезни за здравето ни добавъчни вещества. Всеки който иска да има добро здраве, добри защитни сили, правилно храносмилане, да няма анемия, повишен холестерол и опастност от атеросклероза и инфаркт, трябва редовно да включва в менюто си под някаква форма (за предпочитане сурово) покълнало жито, както и всякакви други видове покълнали семена и зърна. Това ще му даде сили, жизненост и енергия.
 

 

Храни, които трябва да се избягват


Всекидневно ние приемаме различни видове хранителни продукти и напитки, като не се замисляме какво всъщност съдържат те. Тестените изделия, сладкарските произведения, шоколадът, бялата рафинирана захар, газираните напитки, прекомерната употреба на месо и пържени храни и не на последно място неправилното им съчетаване води до невъзможност на организма да ги преработи. По този начин те се натрупват и ние пълнеем. Хубаво е да се намали приемът на бялата сол и кафето. Нека то да не се пие на гладно, а след като сме хапнали плод или друга здравословна закуска.


Препоръчителни храни


Преди всичко това са суровите сезонни плодове и зеленчуци. Прясно изцедени плодове за фрешове, сурови ядки, всякакви варива като фасул, леща, булгур и качамак. Препоръчително е олиото да се замени с чисто пресован зехтин (Extra Virgin), а оцетът - с лимонов сок. Салатите също трябва да присъстват на нашата трапеза. Има много варианти за приготвяне на здравословно и вкусно меню, съобразено с гореизброените съвети.


Предимства


Когато хората се хранят правилно, всички органи функционират оптимално добре, а оттам и ние се чувстваме по-добре – здрави и удовлетворени. Особено по време на гладолечението се изострят сетивата ни – вкус и обоняние, отварят се неподозирани преди това мисли и усещания. Чувстваме се леки и подвижни. Не сме отпуснати, а бодри и „будни”. Всичко това се отразява и върху външността ни. Кожата ни е изпъната и свежа, очите светят, чувстваме се в перфектна форма, отслабнали, уверени и щастливи.

Препоръки:


1. Заменете бялата захар с мед или кафява захар.
2. Заменете слънчогледовото олио със зехтин или сусамово олио
3. Заменете обикновената йодирана сол, със морска.
4. Заменете всички бели тестени изделия с пълнозърнести, а белият ориз с кафяв или с булгур.
5. Не подправяйте салатите със сол и вместо оцет - заменете с лимонов сок ( от пресен лимон, а не от шишенцата с лимонтозу).
6. Препоръчва се готвене на пара, а може варене и печене. Пърженето е абсолютно забранено.
7. НЕ гответе домати. След като се обработят по някакъв начин топлинно, стават киселинни и вредни за здравето. Забравете доматените консерви, пюрета, печени и пържени доматени сосове или като добавка към готвени ястия.
8. Пиенето на течности по време и веднага след хранене е забранено. Трябва 30 минути преди или 1 час след храненето.
9. По възможност да се готви непосредствено преди хранене. Не е редно храната да престоява по 2-3-4 дни в хладилника.
10. Когато се приемат млечни продукти, те да не се смесват с въглехидрати, т.е. да се храним разделно.
11. Препоръчително е, когато готвим да добавяме мазнината най-накрая, тъй като топлиннато обработване на мазнината е канцерогенно.
12. Ако обядът ви се очертава да е навън, може да си приготвите сандвич от пълнозърнесто хлебче с тофу, марули, кълнове, домати, краставици, подправки и каквото прецените по ваш вкус.
13. Когато сте в заведение и поръчвате салатка, изрично поискайте да е неовкусена.
14. Когато пазарувате, гледайте внимателно съдържанието на продукта, да няма Е-та, консерванти и пр. и по възможност да е БИО.

15. Добавяйте към салатите кълнове. Няма никакво ограничение в количеството, колкото повече - толкова по-добре. За покълване може да се използва: червен фасул, люцерна, жито, сминдух, зелена соя, леща, нахут, слънчогледово семе, ечемик, царевица, просо, овес, грах, фъстъци, тиква, ориз, ръж, сусам, пшеница.

Из блога: Shirinan