Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Разделно хранене... какво беше това?!

Разделно хранене – принципи

Основоположник на учението за разделното хранене е съветският учен академик И. П. Павлов.

Той и колегите му установили, че на всеки вид храна се отделят различни по качество и количество храносмилателни сокове.
По-точно, различните класове вещества - белтъци, въглехидрати и мазнини - се храносмилат на различни участъци от храносмилателния тракт.
Основавайки се на трудовете на Павлов, Хърбърт Шелтън съставил основните правила за съчетаване на продуктите.



  • Никога не яжте въглехидратна и кисела храна заедно.
    Хляб, картофи, грах, банани, фурми и други въглехидратни продукти не бива да се ядат с лимон, портокал, грейпфрут, ананас, домати и прочие кисели плодове.
  • Не яжте кисели плодове с белтъчини.
    Портокали, лимони, домати, ананаси, вишни, кисели сливи, кисели ябълки не бива да се ядат с месо, орехи, яйца.
  • Не яжте пъпеш с каквато и да била друга храна.
    Диня, меден, мускусен и прочие видове пъпеши винаги трябва да се ядат отделно.
  • Не яжте мазнини с белтъчини.
    Краве масло, сметана, растително масло не следва да се ядат с месо, яйца, сирене, орехи и др.белтъчини.
    Мазнината потиска действието на стомашните жлези и задържа отделянето на стомашните сокове при консумация на месо, яйца, орехи.
  • Никога не яжте концентрирани белтъчини с концентрирани въглехидрати в един прием на храна.
    Това означава: да не се ядат орехи, месо, яйца, сирене и друга белтъчна храна заедно с хляб, зърнени храни, сладкиши, пасти, сладки плодове.
    В един прием трябва да се ядат яйца, риба, мляко, сирене, в друг -хляб, каши, юфка.
  • Никога не яжте два концентрирани белтъка в един прием на храна.
    Два белтъка от различен вид и различен състав изискват различни храносмилателни сокове и различните им концентрации. Тези сокове се отделят в стомаха не по едно и също време.
  • Не яжте нишесте със захар в един прием на храна.
    Желета, конфитюри, захарен петмез, сиропи с хляб или в един прием с каши от грис или от овесени ядки, картофи; захар със зърнени храни - всичко това предизвиква ферментиране, а след това и отравяне на организма.
  • Яжте само едно концентрирано нишесте в един прием на храна.
    Ако два вида нишесте (картофи с хляб) се употребяват един прием, то единият от тях ще бъде усвоен, а другият ще остане непокътнат в стомаха, като тежест, няма да премине в червата, ще за-държа усвояването на другата храна, ще предизвиква ферментирането й, повишаване киселинността на стомашния сок, оригвания и т. н.
  • Млякото е най-добре да се консумира отделно или да не се употребява въобще.
    Пълномасленото мляко известно време възпрепятства отделянето на стомашния сок. Млякото се усвоява не в стомаха, а в дванадесетопръстника. Затова на присъствието на мляко в стомаха не реагира секреция, което пречи на усвояването на друга храна.


За поддържане на фигурата в нормите, количеството на калориите трябва да е в рамките на 1700-2000 на ден.

Източик: dieti.rozali.com