Пролетта е моментът, в който всичко се събужда, разцъфтява, започва нов живот. Денят вече е по-дълъг, а светлината и малкото слънчева топлина носят позитивно усещане. Салатата, която Ви представяме е наситена с пъстри цветове и свежи кълнове, зареждаща с енергия и позитивни мисли.
Продукти за 4 порции:
- 1 маруля
- 1/2 краставица
- 1 малка тиквичка
- 1 морков
- 5-6 броя репички
- 1 шепа кълнове от лук (25 гр.)
- 1 шепа кълнове от червена ряпа (25 гр.)
- 150 гр. сирене тофу
- 3 суп. лъж. олио
За дресинга:
- 3-4 суп. лъж олио от гроздови семена
- 1-2 суп. лъж. балсамов оцет
- сол на вкус
Тофуто се нарязва на триъгълници с дебелина около 6-7 мм. Олиото се загрява в тиган с незалепващо покритие. Триъгълниците тофу се запържват по две минути от всяка страна. Изваждат се от мазнината и се слагат върху кухненска хартия да се отцедят.
Марулята се почиства и измива под студена течаща вода. Накъсва се на парчета и се слага в голяма купа.
Останалите зеленчуци също се измиват и почистват. Краставицата, тиквичката и морковът се настъргват на едро ренде. Репичките се нарязват на тънки кръгчета.
Зеленчуците се изсипват при марулята. Добавят се кълновете и салатата се подправя с олио, балсамов оцет и сол. Разбърква се леко. Сервира се в чинии и се гарнира със сиренето тофу и кълнове.
Варианти:
- Олиото може да се замени със зехтин.
- Вместо лучени кълнове, в салатата може да се нарежат пресен лук и чесън.
- Балсамовият оцет може да се замени с пресен лимонов сок.
- В салата може да се добавят соеви кълнове.
Източник: kulinarno-joana.com