Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Полезно за инозина

Както знаете, аденозин трифосфатът (АТФ) е енергията за мускулното съкращение. За да се направи каквото и да е движение, е необходим АТФ, който се синтезира най-напред от наличния креатин фосфат в мускулите, а по-късно от чернодробния гликоген. Продължителната и тежка тренировка изчерпва бързо енергийните запаси, умората настъпва и ефективността на извършваната работа рязко спада. Един от начините да противодействаме на това състояние и да увеличим работния капацитет на организма е използването на инозин. Както и повечето от най-добрите суплементи в спорта, инозинът също е открит за нуждите на медицината. Българските спортни специалисти и лекари добре познават японския препарат „Inozie F" - първият инозин, продаван в България.
Инозинът принадлежи към групата на пуриновите нуклеотиди и е важна стъпка в синтеза на АТФ. Той обогатява мускулната тъкан за макроергични съединения, доставяща енергия за мускулната контракция. Освен това той спомага за транспорта на кислорода в еритроцитите и повишава усвояването му от работещите мускули, което още повече увеличава възможностите на организма по отношение на издръжливостта. Инозинът естествено се намира в скелетната мускулатура и миокарда. Така той има пряко въздействие и върху работната система (нервно-мускулния апарат), така и върху обезпечаващата сърдечно съдова система.
Културистичната тренировка през летните месеци - за разлика от тренировките за сила и маса - е свързана с повишена плътност, което натоварва сърцето. Високите температури през лятото, обилното потене, повишеният прием на течности поставят допълнителни изисквания към сърдечния мускул и тогава употребата на инозин е задължителна. През лятото всеки иска да изглежда добре и работи усилено върху своята физика. Най-използваните суплементи през този период са фет бърнерите. По-мързеливите трениращи използват термогенните, които топят мазнините дори без тренировка. Те обаче натоварват допълнително сърцето и затова за хора със сърдечносъдови проблеми не е за препоръчване да ползват термогенни фет бърнери, въпреки че са получени от растителни източници. Някои дори прибягват до медикаменти: ефедрин, аспирин, кофеин. В такива случаи употребата на инозин е желателна с цел елиминиране риска от проблеми със сърцето. Инозинът е изключителен негов протектор и това е причината да се препоръчва в случаи на употреба на термогеници. Клиничните изследвания показват, че съвместният прием на термогеници и инозин намалява стреса върху сърцето и пулсовата честота спада с около 10-15 %. Самият Насер Ел Сонбати, с когото водихме интересен разговор за суплементите горещо препоръчва инозина като отличен стимулатор на енергия и много необходим суплемент за провеждането на интензивна продължителна тренировка.

Ефективността му се подобрява, когато се комбинира с L-carnitine непосредствено преди тренировка. За културистите е много важно да знаят, че инозинът участва в синтеза на мускулния белтък и при въглехидратния метаболизъм. По тази причина той е много важен и в периода на изграждане на мускулна маса. Той има пряко отношение и към тренировките с максимална интензивност, водещи до ускорено натрупване на млечна киселина - инозинът я неутрализира и бързо възстановява уморения мускул, повишава силата и мощността на мускулните и сърдечните съкращения и има пряко отношение към ефективността и продължителността на тренировъчното занимание. Той се използва и за подобряване функциите на сърдечния мускул при миокардит и стенокардия.
Въпреки че у нас инозинът е сравнително непознат, в чужбина той е един от най-масово използваните продукти в големия спорт. Тези от вас обаче, които са изпитали ефекта му, не се съмняват в ползата от приема на 1,5-2 г преди всяка тренировка.

Доц. д-р Юлиан Карабиберов