Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Пащърнакът - неосъзнатият братовчед на моркова

Както моркова, така и пащърнакът произлиза от Евразия и е употребяван за храна от древността. За разлика от миналото обаче, когато е бил масово отглеждан зеленчук, в наши дни пащърнакът е заменен до голяма степен от картофите. Изключение все още правят единствено Великобритания и скандинавските страни. В Северна Америка е пренесен от 17 в. Пащърнакът може да се вари или пече или да се използва в яхнии, супи и гювечи.

 

Пащърнакът е лечебно растение с приложение във фитотерапията; използват се коренът (Radix Pastinacae) и семената му (Semina Pastinacae). Коренът е богат на етерични масла и кумарини, а семената — етерични масла, кумарини (бергаптен, ксантотоксол, императорин) и петрозелинова киселина. Етеричното масло в семената, състоящо се от алифатни естери, бива два вида, в зависимост от наличието, респективно липсата, на естери на оцетната киселина.

 

От биологично активните вещества в пащърнака най-подробно е изследван пастинацинът — фурокумарин с химически състав CHgO, почти неразтворим във вода и слабо разтворим в спирт. Той има:

 

  • съдоразширяващо действие върху коронарните съдове (по-слабо до никакво върху периферните съдове),
  • спазмолитично действие спрямо гладката мускулатура на храносмилателния тракт,
  • леко хипотензивно действие.

 

Терапевтичното му вътрешно приложение е при сърдечни неврози, стенокардия и колики. Външно под форма на разтвор (ксанторин) се прилага при витилиго (депигментация на кожата), поради установеното свойство на бергаптена и ксантотоксола да стимулират образуването на меланин.

 

Приемането на пащърнак си има своите медицински преимущества: коренът му е богат на етерични масла и кумарини, а семената на пащърнака съдържат освен това и петрозелинева киселина. И ако това нищо не ви говори, ето какво влияние има на практика хубавият пащърнак:

 

  • Съдоразширяващо действие върху коронарните съдове (но слабо или никакво върху периферните)
  • Спазмолитично действие спрямо гладката мускулатура на храносмилателния тракт
  • Леко хипотензивно действие

 

Пащърнакът може да се използва при сърдечни неврози, стенокардия и колики.