Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс?

Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче забравяме, че абсолютно полезни или абсолютно вредни вещества не съществуват и разликата между едното и другото е в количеството и баланса.



Типичен пример за това са есенциалните мастни киселини Омега- 3 и Омега-6. Принципно и двата вида е задължително да присъстват в менюто ни, тъй като участват в структурата на всяка една наша клетка, но организмът ни не може да ги синтезира сам. Действайки в синхрон, те поддържат здравословният баланс в организма ни, като се започне от добрата работа на мозъка и сърцето, поддържането на силен имунитет, синтеза на хормони, деленето на клетките, стеснението и разширяването на кръвоносните съдове и много други процеси. Какво обаче се случва на практика – в съвременният начин на хранене приемаме многократно повече Омега-6 мастни киселини, за сметка на Омега-3. Това нарушава всички процеси в организма и могат да се развият различни възпаления – алергии и ревматични заболявания, повишава се риска от инфаркт, инсулт и дори ракови заболявания.



Какъв е здравословният баланс? Количеството на Омега-6 не бива да превишава повече от четири пъти това на Омега-3. Това означава да ограничим полуфабрикатите, опакованите сладкиши и чипсове, тъй като те се приготвят с хидрогенирани мазнини, богати на Омега-6. Същото важи и за месото от промишлено отглежданите животни, заради фуражите, които им се дават. Дивечът и свободно отглежданите животни обаче, се хранят със зелени растения, затова напротив – съдържат повече Омега-3. Най-богати на редките мастни киселини обаче са рибата и морските дарове, особено сьомгата, пъстървата, скумрията и рибата тон. Затова трябва да ги включваме в менюто си поне 2-3 пъти седмично. Не на последно трябва да заменим традиционното за нас българите слънчогледово олио с ленено или рапично. Други храни, които ще ни помогнат за възстановяването на здравословния баланс са орехите, тиквените семки, кедровите ядки и зеленолистните зеленчуци. В по-малки количества Омега-3 мастните киселини се съдържат в яйцата, млечните продукти, бобовите храни и броколите.


Разбира се, ако това меню ви изглежда неизпълнимо, можете да приемате Омега-3 като хранителна добавка. Не се блазнете обаче от комбинациите с Омега-6, въпреки обещанията им за идеален баланс между двете есенциални мастни киселини. Те не отчитат, че ние не само приемаме таблетките, но и все пак се храним.

Източник:hera.bg