Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Минерали и микроелементи

Почти всички съвременни хора знаят колко са важни витамините. Малко хора обаче знаят, че витамините не могат да функционират без минерали. Без минерали организмът не може да усвои и използва витамините.
     

Човешкият организъм може да произвежда част от витамините, но не може да синтезира минерали. Следователно те трябва да се приемат с храната или с хранителни добавки. Нашата храна не съдържа достатъчно минерали, поради което могат да се развият сериозни отклонения от нормалното ни състояние. В тези случаи (както и при продължителни и тежки физически натоварвания, усилени тренировки при състезателни спортове) минералите трябва да се добавят посредством хранителни добавки.
      

Нашият организъм се нуждае от по-големи концентрации от някои минерали като калций, магнезий, фосфор, калий и хлориди. Останалите са необходими в количества, не по-големи от една хилядна или милионна част от грама. Тези така наречени микроелементи са не по-малко съществени за нашето здраве. Това е така, защото те действат синергично. Минералите и микроелементите участват заедно в множеството сложни биохимични реакции и усилват взаимно ефектите си. Ако само един липсва, останалите не могат успешно да изпълнят задачите си.
      

Преди няколко десетилетия Американската комисия по храните и лекарствата (FDA) определи препоръчителните дневни количества за 6 минерала - калций, йод, желязо, магнезий, фосфор и цинк. Както вече обяснихме, нашият организъм се нуждае и от още други елементи, които най-общо са 12, така наречените активни елементи - хлор, хром, кобалт, мед, флуор, манган, молибден, калий, селен, натрий, сяра и ванадий. От 1 989 година селенът се счита за есенциален елемент в САЩ. За него също има определен препоръчителен дневен прием.
      

Много е писано за ефектите на различните минерали и микроелементи. Ето и някои по-важни от тях:

      

Калций и фосфор заедно са отговорни за здравите кости и зъби.
      

Калций и магнезий заедно играят важна роля за нормалната функция на сърдечния мускул и кръвообръщението.
      

Калцият участва в абсорбцията на желязото и подпомага функционирането на нервната система и особено в предаването на нервните импулси.
      

Магнезият е съществен за ефективната работа на мускулите и нервите и играе важна роля в трансформацията на кръвната работа в енергия.
      

Без хром адекватният въглехидратен метаболизъм е невъзможен.
      

Подобно на желязото, кобалтът е много важен за образуването на червените кръвни клетки.
      

Желязото не може да бъде включено в хемоглобина без наличието на мед.
      

Йодът е важен за адекватното функциониране на щитовидната жлеза.
      

Манганът е есенциален за функционирането на определени храносмилателни ензими и играе важна роля в синтезирането на хормоните на щитовидната жлеза.
      

Молибденът подпомага метаболизма на въглехидратите и мастите и е важна съставка на ензима, отговорен за усвояването на желязото.
      

Заедно с калия, натрият регулира баланса на солите и водата в организма. Те нормализират сърдечния ритъм и подпомагат екскрецията на ненужните продукти от тялото.
      

Селенът е важен антиоксидант и заедно с витамин E забавя стареенето на тъканите и предпазва от развитие на тумори.
      

Цинкът контролира и управлява метаболитните процеси и работата на ензимните системи. Той поддържа клетъчния състав и е съществен за синтеза на белтъците.

 

Екип HOUSE OF SPORT