Лимецът /Triticum monococcum L./ е една от най-старите храни, познати на човечеството. Той е житно растение от семейство Poaceae, род Triticum. Лимецът е много богат на протеини, освен това е много мощен антиоксидант, с отлични лечебни свойства. При процесите на събиране на житото, стъблото му се начупва, докато зрънцето остава цяло, добре съхранено под четирите си слоя обвивки.
Класовете на лимец се подлагат на специална обработка, която допълнително оскъпява процесите на преработка, но за сметка на това е много полезен биопродукт. От друга страна обаче, той е култура, която въобще не е претенциозна към климатичните условия.
Лимецът е една от най-ранно култивираните форми на пшеница. Зрънца див лимец са открити в разкопки, които датират от епипалеолита в един регион на Близкия Изток, известен като Плодороден полумесец.
Зърната на лимеца съвсем не са лесни за обработка. За да се смелят на брашно, първо трябва да се освободят от своите люспи. Трябва да се премахнат неговите четири слоя, които при пшеницата се изгубват още в самото начало. Добивите от него не са големи, и той не може да бъде заставен да расте по-бързо чрез химическите средства, с които се третират съвременните хибридни форми на пшеницата. Не поглъща вредните вещества от почвата, което е голямо негово предимство.
Лимецът е загадка за човека още от древни времена. Основно неговата мистерия се състои в това, че сухо и студоустойчив, почиства почвата след себе си, и дори вирее в радиоактивни райони без да се замърсява. Твърди се, че консумацията на лимец зарежда тялото не само с енергия, но и с позитивизъм.
Лимецът не съдържа холестерол. Някои научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, който се произвежда в България е много по-голямо, отколкото в някои други страни. 100 г лимец съдържа 338 калории, 2.43 г мазнини, 11 мл вода, 14.5 г белтъчини, 10.7 г фибри, 6.82 г захари.
Ползи от лимец
Едно от най-важните предимства на лимеца е, че той не съдържа холестерол. Съдържащите се в него витамин Е и селен са важни антиоксиданти, които имат отношение към унищожаването на свободните радикали. Лимецът подобрява храносмилането и състоянието на далака и панкреаса. В състава на лимеца има вещества, които имат отношение към поддържането на здрава опорно-двигателна система.
Замяната на продуктите от обикновено жито с такива от лимец спомага за подобряването на кръвните показатели и поддържането на тъканите в добро общо състояние.
Високото съдържание на магнезий в лимеца го прави чудесен продукт за активно спортуващите. Освен това народните лечители препоръчват консумацията на лимец при състояния като невроза, шипове, колит, както и за общо повишаване на защитните сили на организма.
Източник: интернет