Хората я включват в менюто си през пролетта, тъй като е отличен източник на желязо, калций, магнезий и много витамини. Едно от най-изветните ястия е супа от коприва, но от нея може да се приготви и салата, като преди това листата могат да се минат с точилка, за да не жилят. Може да се направи и брашно или чай.
Предлагаме Ви рецепта за Коприва със сметана и сирене, за която трябват следните продукти:
500гр. коприва
1 глава лук
1 кубче зеленчуков бульон
червен пипер и сол
1-2 лъжици брашно
олио
2 яйца
200гр. сирене
заквасена сметана
1 домат /или 2 с.л. доматен сос/
джоджен
Запържете лука и добавете предварително запарената коприва и нарязания на ситно домат или доматен сос, след няколко минути прибавете зеленчуковия бульон и червен пипер, малко чесън и топла вода. Когато се свари копривата, добавете размито брашно. Подправете с джоджен и сол и добавете яйцата и сметаната. Оставете за още 5 минути на слаб огън. Сервирайте със сиренето.
receptite.com