Камут е сорт пшеница, открита в египетските пирамиди преди повече от 3000 години. Всъщност „камут“ е древноегипетското наименование на пшеницата и оттам произлиза името на тази зърнено-житна култура.
Камут е древноегипетско жито, известно от Древен Египет от над 3000 години. Този древен сорт твърда пшеница запазва хранителните си качества през вековете.
Камут – хранителни качества
Камутът има двойно по-големи зърна от обикновената пшеница. Затова съдържа малко фибри. Богат е на протеини (30% повече от пшеницата), липиди, витамини (най-вече Е и от групата В) и минерали (селен, мед, цинк, магнезий, фосфор).
Отличава се сред останалите зърнено-житни култури с много ниското си съдържание на глутен. Не случайно е установено, че хората с непоносимост към глутен, нямат проблем да консумират камут. Камутът има антиоксидантни свойства, благодарение на високото си съдържание на селен. Подходящ за култивиране на био-кълнове.
Хранителни стойности в 100 г камут: 360 ккал; 17 г протеини; 3 г мазнини; 51 г въглехидрати; 2 г фибри
Как да приготвим камут?
Накиснете за една нощ (9-12 часа). Вари се във вода в съотношение 1:4 около 35-40 минути.
Камут – кулинарно приложение
- Сварен камут с масло и сирене
- Смлян на брашно за хляб, бисквити, курабийки и т.н.
- За домашно приготвена паста.
- Подходящ за покълване.
- Брашното от камут се комбинира чудесно с пшеничено и овесено брашно, както и с брашно от ечемик и спелта.
- Сварен и охладен камут в салати.
- Сварен камут със сушени плодове, ядки и мед за десерт.
Автор: dieti.rozali.com