Съвременните изследвания показват, че антиоксидантите могат да деактивират свободни радикали и могат да ограничат разпространението на определени болести, а също така играят съществена роля за забавяне процеса на стареене.
В организма е налице баланс на свободните радикали и антиоксидантите, но когато този баланс бъде нарушен, настъпват проблеми. Това най-често се случва, когато в консумираната храна липсват достатъчно антиоксиданти. Има и външни фактори, които влияят на количеството антиоксиданти в организма. Такива са тютюнопушенето, алкохолът, замърсяването, прекомерното излагане на слънце, тежката физическа работа и някои лекарства, които сериозно натоварват черния дроб, стомаха и бъбреците.
Според повечето медицински проучвания, болестите, касаещи сърдечно-съдовата система, раковите образувания, катаракта и мускулната дистрофия се дължат до голяма степен на липсата на антиоксиданти.
Антиоксиданти са витамин С, витамин Е, витамин А, селен и цинк.
Витамин C: съдържа се основно в ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧИЦИ
шипки, копър, лапад, магдаоз, спанак, коприва, лимони, киви, зеле, ягоди, портокали, домати, малини, мандарини, маруля и др.
Витамин Е: съдържа се основно в РАСТИТЕЛНИ МАСЛА слънчогледово и соево масло, царевица, маргарин, яйца, пшеничен зародиш, птлнозърнесто брашно, зеле, магданоз, зехтин, грах, картофи, боб, кафяв ориз, боровинки
Витамин А съдържа се основно в ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧИЦИ магданоз, моркови, червени чушки, спанак, коприва, цвекло, копър, черен дроб, масло, яйца
Селен: риба, яйца месо, черен дроб, морски продукти, пшеничен зародиш, трици, риба тон, лук, домати, броколи
Цинк: морски дарове, месо (телешко), пълнозърнест хляб, зелени зеленчуци, овесени ядки, яйца, обезмаслено сухо мляко
В резултат отново на изследвания са определени и профилактичните дози антиоксиданти:
- Витамин С: 100-250 мг на ден
- Витамин Е: 30-80 мг на ден
- Бетакаротин (витамин А): 15 мг на ден
Екип HOUSE OF SPORT