Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

КАКВО ДА ЯДЕМ ПРЕДИ И СЛЕД ТРЕНИРОВКА

 

Всички ние сме се замисляли, какво точно да хапнетем преди тренировка? И това е много важен въпрос, защото това, което ядем се отразява на представянето ни. Храната осигурява горивото за двигателя на нашето тяло, а течностите - водата за радиатора му.

Ето какво трябва или не трябва да ядем преди и след тренировка, за да извлечем максимума за тялото:

Какво да ядем преди тренировка?

Ако тренираме гладни, просто няма да имаме достатъчно енергия да изпълним качествено програмата си. От жизнено важно значение е да доставим на тялото достатъчно храна и течности поне 2 часа преди тренировка. Важно е храната да е с ниско съдържание на мазнини, относително богата на въглехидрати и протеини, бедна на фибри и съдържаща течности, и най-важното, да е позната и да се приема добре от организма.

Може да хапнете чаша овесени ядки, полнозрнести барове, пълнозърнест хляб или плодове, като ябълка или един банан . В никакъв случай не яжте пържено, мазни бургери или газирани напитки. Водата от своя страна е охладителната система на тялото.

Какво да ядем след тренировка ?

Идеалният момент за хапване след изтощителната тренировка е 30-60 мин след нея. Обикновено за 1 час тренировка нашето тяло губи около 4 чаши вода, затова е добре да си я набавим след това. При обилно потене тялото губи ценни минерали и електролити, така че добър вариант да си ги набавим е спортна напитка.

 

Храната е необходима на тялото, за да се използва като гориво за възстановяване на енергията. Трябва само да внимаваме, да не прекалим с нея. Тогава тя ще се складира като запас от мазнини, вместо да презареди и възстанови мускулите ни.

Идеалният вариант е да изядем калории наполовина на тези, които току що сме изгорили. 60 % от тях трябва да са от въглехидрати, 25 % - от протеини и само 15 % или по-малко – от мазнини. Идеална храна след тренировка биха били микс от сушени плодове и ядки, зърнена закуска с мляко или сок, вегетариански омлет, плодов или протеинов шейк, палачинки и яйца.