Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Избор на протеин

   В продажба в САЩ се намират няколкостотин различни белтъчни концентрата и препарати на базата на аминокиселини. В Европа и у нас този брой е малко по-малък, но доста значителен. Особено бодибилдърите използват протеини и техните смеси с аминокиселини, но не пренебрегват вдигането на тежести.

Разбира се, става въпрос за вярването, че азота от аминокиселините съществено влияе на оформянето на мускулна маса, а с това и на сила. И наистина, задържането на азот трябва да осигури синтез на новата мускулна тъкан. Някои производители обясняват, че аминокиселините действат като "естествени анаболи", което изисква и едно обяснение.

Добавките на база аминокиселини могат да се разделят на две основни групи - тези, които стимулират хормона на растежа и тези, които позволяват повторно попълване на изгубените протеини от мускулите. Двата вида са в продажба, а между тях има огромна разлика! Вторите т.н. аминокиселини с разклонена верига (БЦАА) имат очевидна роля в метаболизма на мускулите. Много учени, а между тях и Д-р Susan Kleiner мислят, че не трябва да се стимулира хормона на растежа, докато този хормон, нормално функционира в организма на спортиста! Защо? Тъй като проучванията показват, че хормонът на растежа стимулира тялото като цяло, а не само неговата мускулна маса.

Спрямо това, с дозата аминокиселини нараства нивото на хормона на растежа в тялото, но това не означава, че това води до увеличаване на мускулната маса. Освен това аминокиселините, приемани интравенозно не дават същия ефект като тези, взети през устата (пероорално). В серия от изследвания, доброволците взели дневно по 20 грама аргинин и орнитин. Ефекта на покачване на нивото на хормона на растежа са никакви или минимални, дори когато са били в режим на тренировки.

Голяма доза като 1200 мг аргинин пироглутамат и 1200 мг лизин на празен стомах, ще събуди отделянето на хормона на растежа, но това няма да има никакво действие върху мускулната маса! Искаме да кажем следното: около 100гр висококачествено месо съдържа дори 1700 мг аргинин и 2200 мг лизин. Ако искате да ги приемете под формата на добавки, трябва да вземе около 20 капсули. Друг пример, 35 грама чисто пилешко съдържа 7000 мг аминокиселини. За да получите толкова от суплементи трябва да пиете цяло шишенце. Но това не е всичко, това шишенце ще ви струва много повече пари, а пилешкото - не!

Що се отнася до аминокиселините с разклонена верига (БЦАА) може да закупите храна като 100 грама риба тон, 100 грама пилешко и чаша кисело мляко. Така че, независимо от голямото предлагане на суплементи на базата на яйца, соя, мляко, извара и др., все пак най-добрите протеини идват от храната, при условие, че добре я подбирате и приготвяте. Въпреки това, на някои им е много трудно да я съчетават, така че решават проблема си по най-лесният начин - миксиране на готови протеинови концентрати.